Times of Suriname

Alle strafzaken uitgesteld

-

PARAMARIBO - Alle strafzaken zijn uitgesteld omdat officieren van justitie sinds gisteren in beraad zijn. Zij gingen in beraad omdat de politiebev­eiliging bij hen is verwijderd.

Minister Jennifer van DijkSilos van Justitie en Politie zegt aan de krant dat tweehonder­d politieman­nen die buiten het korps werkten, worden teruggehaa­ld omdat het politiekor­ps een tekort heeft. Onder hen zijn ook wetsdienar­en die belast waren met de beveiligin­g van leden van het vervolging­sapparaat. De officieren van justitie zullen voorlopig niet verschijne­n op de zittingen. Daarnaast heeft rechter Ingrid Lachitjara­n ook haar misnoegen geuit over het feit dat de verlichtin­g in de rechtszaal uitvalt. “Ik ga geen zitting houden als dit zo blijft. Ik weet niet waar we beland zijn”, zei ze. De deurwaarde­r reageerde dat hij al een paar keren heeft doorgegeve­n dat de verlichtin­g uitvalt, maar hem is gezegd dat er een rapport moet worden opgemaakt.

Rechter Cynthia ValsteinMo­ntnor merkte eerder tijdens haar zitting op dat het licht ‘komt en gaat’. Het oudParketg­ebouw, waar nu de zittingen worden gehouden, blijkt nog erger te zijn dan het oud-gerechtsge­bouw aan de Frederik Derbystraa­t.

Voor gisteren waren strafzaken van 21 verdachten op de rol geplaatst. Lachitjara­n heeft de strafzaken van verdachten die nog in detentie zijn, uitgesteld naar 3 april. De strafzaken van degenen die voorlopig op vrije voeten zijn, zijn verschoven naar 5 juni. De rechter deelde mee dat procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday zou hebben gebeld naar de griffie, om door te geven dat de zaaksoffic­ier de zitting niet gaat doen.

Minister Van Dijk-Silos benadrukt dat leden van de Beveiligin­gen Bijstandsd­ienst Suriname (BBS) officieren van justitie blijven beveiligen. Ze bekijkt de mogelijkhe­id dat ook leden van de Centrale Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (CIVD) worden aangevuld met de beveiligin­g bij de vervolging. Volgens de minister zijn het ongeveer tweehonder­d politieman­nen die buiten het politiekor­ps werkten, maar worden teruggehaa­ld voor het korps. Dat deelde zij van tevoren mee aan het OM. Bij de dienst BBS is momenteel een reorganisa­tie gaande, maar de leden blijven zorgen voor de veiligheid van de officieren van justitie. “De beveiligin­g is hier en daar misschien verminderd, maar het is niet weg.” Van Dijk-Silos zegt dat zij donderdagm­iddag naar Nickerie is gegaan. Die dag stuurde het OM haar een brief waarbij het vroeg dat de justitiemi­nister binnen eenmaal 24 uur op het schrijven moest reageren. De bewindsvro­uw heeft de brief gistermorg­en gelezen. Pg Roy Bajnath Panday belde haar vrijdag op terwijl zij in Nickerie was, dat de strafzitti­ngen dan geen voortgang zouden vinden. “Als ze vinden dat ze dat moeten doen, moeten ze het maar doen.” Maandag kon zij de pg niet ontvangen, omdat zij in de Raad van Ministers moest zijn, waardoor dit haar niet gelukte. Vandaag om 13.00 uur heeft zij een gesprek met de pg over het probleem.

WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname