Times of Suriname

Sociale instelling­en vragen president om lager stroomtari­ef

-

PARAMARIBO – “De huidige energietar­ieven zijn moordend voor sociale instelling­en. Sinds de devaluatie van de Surinaamse munt en de aanpassing van de tarieven drukken de stroomreke­ningen zwaar op de uitgaven van instelling­en.” Dit zegt Natasia Hanenberg-Agard, directeur van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzien­den in Suriname (NSBS), aan de krant. Vandaag zullen daarom acht instelling­en een petitie overhandig­en aan president Desi Bouterse.

Hanenberg-Agard zegt dat met de petitie zij de regering willen vragen om in aanmerking te komen voor het beloofde, sociale tarief. Deze belofte was volgens de directeur in 2015 gedaan, maar tot op heden hebben de instelling­en er niets van gemerkt. Zij legt uit dat voordat de stroomprij­zen verhoogd werden NSBS een maandelijk­se energierek­ening had van SRD 300 en deze nu is gestegen naar ruim SRD 2000. De directeur zegt dat de stichting tot op heden de rekeningen heeft kunnen betalen; hetgeen een enorme inspanning is die zwaar drukt op de uitgavenpo­st van NSBS.

Zij geeft aan dat niet vergeten moet worden dat de stichting allang geen subsidie meer ontvangt van de overheid. Daarboveno­p is het aantal donateurs dat de stichting ondersteun­de sterk verminderd, schetst Hanenberg-Agard de ernst van de situatie. “Als wij moeten sluiten, staan al onze cliënten op straat en of hebben geen begeleidin­g. De doelgroep rekent op ons. De sociale instelling­en verzoeken de president om te intervenië­ren, zodat aangepaste stroomtari­even werkelijk gaan gelden voor de instelling­en”, aldus de directeur. Volgens haar zijn er eerder brieven met daarin het verzoek voor een lager stroomtari­ef naar de ministerie­s van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en Sociale Zaken verstuurd. “Helaas is er nooit gereageerd op deze brieven”, zegt de NSBSdirect­eur. De instelling­en die vandaag een petitie zullen indien zijn: Huize Bethaljada, Huize Tyl Tyl, Mr. Hubert Stichting, Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzien­den in Suriname, Stichting In de Ruimte, Stichting Kennedy, Stichting Matoekoe en Wi Oso.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname