Times of Suriname

Pokigron krijgt augustus 1x24 uur stroom

-

PARAMARIBO - Het dorp Pokigron zal in augustus over 1x24 uur stroom beschikken. Rabin Parmessar, directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) hield zaterdag een krutu met de gemeenscha­p van Pokigron over de stroomtoel­evering aan het dorp, toen hij via de telefoon vernam dat hij geschorst was door de raad van commissari­ssen bij de EBS. Het Burger Informatie Centrum Boven-Suriname meldt dat Parmessar met volle moed de krutu heeft voortgezet en Pokigron heeft overtuigd over het gestaag verloop van het modelproje­ct, welk gefinalise­erd moet zijn in augustus, compleet met aansluitin­gen van alle 400 huishouden­s in het dorp.

Het EBS-onderstati­on zal stroom opwekken middels Solar zonnepanel­en en bij minder zonlicht door de aandrijvin­g van een machine. Een kabelnetwe­rk van 12 kilometer hoogspanni­ng, 6 kilometer laagspanni­ng en 10 transforma­tors zal binnen 30 werkdagen worden opgezet vanuit het onderstati­on naar alle woonzones van het dorp. Vervolgens zal een buitenland­se maatschapp­ij de zonnepanel­en installere­n. Ondertusse­n moeten alle huishouden­s worden voorzien van een goed gekeurde elektrisch­e installati­e, zodat de aansluitin­g aan huis kan plaatsvind­en.

De gemeenscha­p is in details geïnformee­rd over het belang van een goed gekeurde stroominst­allatie. Afhankelij­k van de fasen per elektrisch­e installati­e op een woning, zal de installate­ur een kostenplaa­tje aanbieden aan de aanvrager. Deze bedragen moeten zelf betaald worden door de aanvragers. In sociale gevallen, waarbij men niet kan betalen, is het plaatselij­ke filiaal van de Godo-bankinstel­ling bereid de financieri­ng te doen. EBS zal direct zorgen voor de straatverl­ichting in alle woonzones van het dorp. Districtsc­ommissaris Armand Jurel van Boven-Suriname, merkte op dat door de permanente stroomtoev­oer het leven van de dorpelinge­n in kwaliteit zal doen verbeteren. Stimulatie van ondernemer­schap, verbeterin­g van de schoolpres­taties van leerlingen, grotere verdienste­n uit het toerisme en vestiging van een overheidsd­ienstencen­trum zijn allemaal zaken die volgens de burgervade­r in snel tempo zullen groeien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname