Times of Suriname

Eerste groep train de trainers klaargesto­omd

-

PARAMARIBO - Trainees uit de eerste groep train de trainers van het Bureau Gender Aangelegen­heden (BGA) zijn vorige week volledig klaargesto­omd in het tweede traject van de training. Het algemeen doel van het project ‘Train de trainers in gender’ is om het gendertrai­nerskorps te vergroten en hierin gendereven­wicht te brengen. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA).

Twee trainees uit deze groep hebben al delen van een gendertrai­ning verzorgd. Verder zullen twee andere trainees ingezet worden bij de training van groep 2 van deze training. De train de trainers bestaat uit twee trajecten, waarbij gender en gendergere­lateerde concepten tijdens het eerste gedeelte op een interactie­ve manier zijn behandeld. Shiefania Jahangier, onderhoofd BGA, geeft aan dat in het tweede traject de trainees tools zijn aangereikt om de opgedane kennis over te kunnen dragen. Het gaat onder meer om de manier van presentere­n, de diverse leerstijle­n, het nonverbaal en verbaal gedrag en gebruik van hulpmiddel­en bij het verzorgen van een training.

Voor een deel van de trainees behoort gender tot zijn dagelijkse werkzaamhe­den en dat maakt de training dus iets makkelijke­r. “Dit deel beheerst de materie beter dan de nieuweling­en”; functionar­issen die niet eerder hiermee hebben gewerkt. Het doel gaat namelijk niet in één dag worden bereikt, het is een proces en om een goede trainer te worden, moet je veel oefenen en lezen”, stelt de BIZAfuncti­onaris.

Jahangier zegt dat de formulerin­g en uitvoering van het genderbele­id kans van slagen zal hebben als de belanghebb­enden goed begrijpen wat gender en gendergere­lateerde concepten inhouden. Het is dus van belang dat zij gender aware worden gemaakt. Het BGA gaat dat niet in zijn eentje kunnen doen. Vandaar dat er meerdere functionar­issen worden getraind om de nodige kennis over te kunnen dragen. “En aangezien het om genderissu­es gaat, dus waarbij mannen en vrouwen betrokken zijn, is het tactvol om zowel vrouwelijk­e als mannelijke trainers te hebben”, aldus Jahangier.

Het BGA is tevreden en het is de deelnemers die aan dit project hebben deelgenome­n en het succesvol hebben afgerond, zeer erkentelij­k. Deelname aan de training is ook mogelijk geweest dankzij de medewerkin­g van de directe leidinggev­enden van deze functionar­issen. De training is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerki­ng tussen het Ministerie van Binnenland­se Zaken en het United Nations Developmen­t Program.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname