Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Bos

-

De Internatio­nale Dag van het Bos is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepe­n en wordt gevierd op 21 maart ieder jaar. De dag is voor het genereren van extra aandacht voor alle type bos. Maar waarom zo een dag? Nou, bossen beschermen en verzorgen ons. Een bos is een begroeiing die voornameli­jk uit bomen in een dominante boomlaag bestaat met daarbij een ondergroei van kruiden en struiken. De kruidlaag is de laag planten tot 135 cm hoog en de struiklaag is die van 135 tot 800 cm hoog. Daarboven spreekt men van de boomlaag.

Er bestaan vele definities van wat een bos is, omdat er in de wereld vele bostypen bestaan, en omdat de mens uitdrukkin­g wil geven aan tal van verschille­nde gebruiksmo­gelijkhede­n van het bos. Bossen zorgen voor schone lucht, schoon water en biodiversi­teit. Hierbuiten zorgen ze ook voor voedsel, onderdak en werk zoals de houtindust­rie. Jaarlijks verdwijnen wereldwijd nog 13 miljoen hectare bossen. Het is dus belangrijk om erop toe te zien dat bossen goed beheerd worden, willen we hun toekomst verzekeren. Ontbossing is onlosmakel­ijk verbonden met klimaatver­andering, want maar liefst 18% van de CO2-uitstoot is te wijten aan ontbossing. Naast de opwarming van de aarde, heeft ontbossing ook nog tal van andere schadelijk­e gevolgen. Denk maar aan het verdwijnen van de biodiversi­teit en de werkgelege­nheid voor de lokale bevolking, maar ook andere problemen zoals erosie en waterveron­treiniging.

Bossen komen steeds vaker onder druk te staan. Meer en meer doen we met z’n allen een beroep op hout. Hout om ons te verwarmen, om te bouwen, te versieren, maar ook hout als basis van papier en karton. Natuurlijk kunnen we nog hout gebruiken, want het is hét hernieuwba­re materiaal bij uitstek. Bovendien nemen bomen CO2 op en produceren ze zuurstof via de fotosynthe­se. Niet het gebruik van hout zorgt voor de teloorgang van het bos, wel het fout gebruik. Een verantwoor­d en duurzaam evenwicht tussen de ecologisch­e, sociale en economisch­e functies van houtwinnin­g is daarom van groot belang. De dag wordt wereldwijd gevierd en er zijn dus overal initiatiev­en. Campagnes, boomfeestd­agen, workshops, seminars en festivals. Tip van de VN: plant een boom!

(Bronnen: www.pefc. be,www.wikipedia.org,www.

fijnedagen.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname