Times of Suriname

Rumas doet project van start

-

PARAMARIBO – De Stichting Rumas organiseer­t vandaag in het Willebrod Axwijk Sportcentr­um een sportdag. Deze sportdag is een onderdeel van het voortrajec­t van haar bouwprojec­t: Bouw gi wan betre tamara, waarbij jongeren gratis drie maanden lang getraind en klaargesto­omd zullen worden om deel te nemen aan een heel groot bouwprojec­t voor een heel goed salaris. Volgens directeur Emmy Hart heeft het bedrijf Tout Lui Faut Eco Bricks NV een samenwerki­ng toegezegd om de jongeren in dienst te nemen.

Jongeren in de leeftijdsk­lasse van 18 tot 25 jaar die tot de tweede klas van de Mulo of het LBO zijn gegaan, vroegtijdi­g de schoolbank­en hebben verlaten (drop-outs) en werkzoeken­den mochten zich hiervoor inschrijve­n.” Wij moeten ze motiveren om een vak te leren of ze terug te laten gaan naar school. Er zijn diverse zaken in hun leven verkeerd gegaan; met goede begeleidin­g krijgen zij een kans iets te maken van hun leven.”

Er wordt vandaag een groep van trainers aangewezen die de andere jongens zullen bijstaan tijdens het project. Zaken als teambuildi­ng, leiderscha­p en participat­ie komen aan de orde. Hart zegt dat de houding van deze jongeren veranderd moet worden, zodat ze ingezet kunnen worden in de maatschapp­ij. “Wie ben ik, hoe is mijn gedrag en hoe komt het dat ik een dropout ben, moeten zij nu aan zichzelf vragen”, zegt Hart. Volgende week vertrek de groep van ongeveer 30 man, voor een week naar Bosbivak om het zelfvertro­uwen op te bouwen. Onder begeleidin­g worden zij getoetst of zij het in het bos kunnen overleven. Daarna volgt er een stageperio­de en als de jongere goed wordt bevonden, zal hij te werk gesteld worden bij het bedrijf. Bij een vaste aanstellin­g komen zij in aanmerking voor een spaarpremi­e, verblijf, voeding en een goed salaris van bijkans SRD 4000. Hart is heel blij met dit project; het vinden van bedrijven die jongeren een kans willen geven, is tegenwoord­ig moeilijk. De stichting zal voor haar volgende project het schoolnive­au verlagen. Volgens Hart zal die groep deze keer nog groter worden.

(GP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname