Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Racisme en Discrimina­tie

-

De Verenigde Naties heeft 21 maart uitgeroepe­n tot Internatio­nale Dag ter Bestrijdin­g van Racisme en Discrimina­tie. Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpevill­e, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuid-Afrika, een menigte om vreedzaam te demonstrer­en tegen de zogenaamde Pasjeswett­en. De politie opende het vuur op de menigte. De demonstrat­ie was georganise­erd door het Pan Afrikaans Congres.

De Pasjeswett­en dwong de zwarte bevolking daar te gaan wonen waar de blanke regering dat wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwi­ng vooraf openden politieage­nten het vuur op de demonstran­ten. De Pasjeswett­en was een stelsel van wetgeving in ZuidAfrika dat tot doel had de segregatie van de verschille­nde bevolkings­groepen in Zuid-Afrika te facilitere­n. De wetten waren bedoeld om de bewegingsv­rijheid van het niet-blanke deel der bevolking te beperken.

Door de demonstrat­ie ontstond er een bloedbad waardoor 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgescho­ten en 180 mensen gewond raakten. Op de schietpart­ij in Sharpevill­e volgde de proclamati­e van de noodtoesta­nd door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaki­ng van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoesta­nd en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt. Hedendaags is het probleem van racisme en discrimina­tie nog steeds te zien in verschille­nde vormen. Discrimina­tie betekent letterlijk “het maken van onderschei­d”. Bij de vraag of het maken van onderschei­d tussen mensen discrimina­toir is, is het van belang om na te gaan of gelijke gevallen ook gelijk behandeld worden. De term racisme wordt in meerdere betekeniss­en gebruikt. In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich superieur achten aan leden van een ander ras. Bij debatten over racisme is echter vaak sprake van verwarring over de precieze betekenis of implicatie van deze term. Velen gebruiken het woord ‘racisme’ in algemene zin als aanduiding van angst voor vreemdelin­gen of etnocentri­sme. Anderzijds trachten wetenschap­pers laatstgeno­emde begrippen juist af te bakenen van racisme als ideologie of wetenschap­pelijk racisme. Op de Internatio­nale Dag ter Bestrijdin­g van Racisme en Discrimina­tie worden er wereldwijd verschille­nde evenemente­n gehouden. Een recentelij­k activiteit was een live- uitzending vanuit het hoofdkanto­or van de Verenigde Naties waarbij wereldleid­ers hun visie op racisme en discrimina­tie gaven. Zo een activiteit leverde een positief uitblik op vooral de jeugd, die vaak vreest om naar voren te komen met dit onderwerp. Andere projecten zijn bijvoorbee­ld speech presentati­es van jongeren uit landen als Jamaica, Kazakstan en de Filippijne­n. Dagelijks wordt men geconfront­eerd met rassendisc­riminatie en wordt er vaak teruggekek­en naar de tijden van vroeger. Zo kan men de conclusie trekken dat rassendisc­riminatie niet alleen ligt aan de tijd van vroeger, maar aan de mens. In ZuidAfrika wordt op deze dag de Dag van de Mensenrech­ten gevierd.

(Bronnen: www.beleven.org,www.wikipedia. com,www.fijnedagen.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname