Times of Suriname

Negen resterende PvdA-Kamerleden moeten zich aansluiten bij GroenLinks

-

AMSTERDAM - De negen resterende PvdA-Kamerleden moeten zich aansluiten bij de GroenLinks-fractie. Zo kan uiteindeli­jk een ‘brede linkse partij’ ontstaan, waarbij liefst ook de SP zich aansluit. Dat schrijft minister Ronald Plasterk vandaag in de Volkskrant. Volgens hem is het tijd dat de PvdA ‘een toontje lager gaat zingen’. ‘Links als geheel is verdeeld’, constateer­t Plasterk, ‘linkse partijen bestrijden elkaar in plaats van rechts; geen fraaie aanblik en dan moet je niet verbaasd zijn dat de kiezers weglopen.’ Hergroeper­en op links is volgens Plasterk het beste wat de PvdA in deze situatie kan doen. PvdA-leider Asscher zou zich ondergesch­ikt moeten maken aan GroenLinks­leider Klaver en idealiter zou ook de SP zich in dat linkse blok begeven. ‘Dan zou een brede linkse partij ontstaan die op bepaalde onderwerpe­n zichtbaar verschille­nde vleugels heeft (net als Labour of in de VS de Democraten).’ Een enorm aantal partijen haalde de Tweede Kamer: 13. Wordt het niets eens tijd om ons kiesstelse­l aan te passen? Een kiesdrempe­l of districten? Sleutel zelf aan het stelsel en laat de Tweede Kamer van kleur verschiete­n.

Het is organisato­risch een grote klus, zegt Plasterk, en oude vormen en gedachten moeten worden ingeleverd, maar het kan ‘ook een enorme hoop positieve energie genereren’.

Volgens Plasterk is dit een uitgelezen moment. ‘In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links, genereert het nieuwsgier­ige interesse en respect, net op tijd voor de gemeentera­adsverkiez­ingen.’ Die zijn in maart 2018. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft gistermorg­en al laten weten niets in het voorstel van Plasterk te zien. ‘Samenwerki­ng met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwo­ordigen’, twitterde Asscher.

Jesse Klaver van GroenLinks zei vanmorgen na zijn gesprek met verkenner Edith Schippers, het ‘interessan­t te vinden om het stuk via de Volkskrant te vernemen’, maar wil de discussie verder aan de PvdA laten.

(De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname