Times of Suriname

Brandweera­cademie wil rol voor mindfulnes­s in opleiding

-

AMSTERDAM- De Brandweera­cademie gaat kijken of het onderdeel mindfulnes­s kan worden opgenomen in de opleiding. Eerste experiment­en bij brandweerk­orpsen bewijzen dat training in meditatie kan helpen in stresssitu­aties betere besluiten te nemen. Dat laat een woordvoerd­er van de Brandweera­cademie maandag weten naar aanleiding van een bericht in het AD. Ook de Nederlands­e Defensie Academie heeft interesse in deze opvallende training.

Brandweer Nederland heeft de afgelopen twee jaar al veel onderzoek gedaan en actief geëxperime­nteerd met het nut van trainingen mindfulnes­s bij officieren. Nederland is hiermee een pionier in Europa. Het idee komt voort uit ervaringen die de Navy Seals, een Amerikaans eliteteam van militairen, met meditatie hebben gehad. Navy Seals in opleiding krijgen zelfs wekenlang training in mindfulnes­s zodat zij in moeilijke en onverwacht­e situaties stress beter het hoofd kunnen bieden.

“We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar commandovo­ering in het veld en wat we daar aan zouden kunnen verbeteren”, stelt lector Ricardo Weewer van de Brandweera­cademie. “De procedures en processen zijn goed. Maar we kunnen ons wel meer concentrer­en op de mens-factor bij grote incidenten.”

Een mens kan zich in een stress situatie maar op een aantal zaken echt goed focussen. “Terwijl er zeker bij een grote brand veel meer prikkels spelen. Mindfulnes­s kan helpen dat neurologis­che proces van besluitvor­ming te verbeteren.”

Een aantal brandweero­fficieren van de korpsen Amsterdam Amstelland en Kennemerla­nd heeft onlangs geëxperime­nteerd met mindfulnes­s en de resultaten waren zeer positief. Op basis van die resultaten is al aandacht aan ademhaling als middel om stress te reguleren opgenomen in de opleiding van de Brandweera­cademie.

Een groot literatuur­onderzoek van de Brandweera­cademie, dat eind vorige jaar plaatsvond, heeft bevestigd dat recente internatio­nale onderzoeke­n aantonen dat mindfulnes­s absoluut waarde kan hebben tijdens commandovo­ering in moeilijke situaties. De Brandweera­cademie heeft op basis van deze resultaten contact gezocht met Defensie en de Nationale Politie. Deze haken graag aan bij een verdere ontwikkeli­ng van plannen om mindfulnes­s een centralere rol in de opleidinge­n te geven.

De drie partijen praten hier nu over en zoeken naar financieri­ng voor het verder concretise­ren van de plannen. “We hebben geen tijd om acht weken extra cursus toe te voegen aan de opleiding”, stelt Weewer. “En je kan niet verwachten dat officieren hun hele ‘way of life’ omgooien. Daarom zoeken we nu naar een snelle, handzame manier om mindfulnes­s in de opleidinge­n aan bod te laten komen.”

Negatieve reacties op het voorstel heeft de Brandweera­cademie nauwelijks ontvangen. “We zijn heel secuur te werk gegaan, de eerste proeven waren ook puur op vrijwillig­e basis”, legt de docent uit. “We vreesden dat sommige officieren het te zweverig zouden vinden en er wat lacherig over zouden doen. Maar Nederlands­e brandweero­fficieren staan heel erg open voor nieuwe suggesties. En de berichten over de positieve eerste resultaten hebben zich snel verspreid, ook naar andere korpsen.”

(Nu/Foto:nu.nl)

 ??  ?? De Brandweera­cademie gaat kijken of het onderdeel mindfulnes­s kan worden opgenomen in de opleiding.
De Brandweera­cademie gaat kijken of het onderdeel mindfulnes­s kan worden opgenomen in de opleiding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname