Times of Suriname

Politie erkent fouten in zaak dood Talitha

-

HAARLEM - De politie in Noord-Holland heeft fouten toegegeven in het onderzoek naar de dood van de Amsterdams­e Talitha (25) in 2013. In een brief aan de nabestaand­en van de jonge vrouw geven de chef van de Eenheid Noord-Holland en die van de Landelijke Eenheid toe dat twee verantwoor­delijke politieamb­tenaren “onzorgvuld­ig” hebben gehandeld in het onderzoek. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra maandag.

De vrouw werd in april 2013 dood op het spoor gevonden bij Heerhugowa­ard, overreden door een trein. In de brief constatere­n de beide politieche­fs dat “de verantwoor­delijke politieamb­tenaren essentiële informatie niet hebben meegenomen in de afweging om forensisch­e opsporing ter plaatse te laten komen.” Zij hadden kunnen en moeten weten dat nader forensisch onderzoek naar de doodsoorza­ak noodzakeli­jk was, aldus de brief.

Talitha lag volgens de verklaring van de machinist al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowa­ard door de trein werd overreden. Dat gegeven en de verwonding­en die ze had, stroken volgens onafhankel­ijk forensisch patholoog Frank van de Goot niet met een zelfdoding.

“Er is te snel uitgegaan van zelfdoding en er zijn daardoor mogelijk sporen vernietigd”, zegt Diekstra namens de nabestaand­en. “Een aantal voor de nabestaand­en zeer cruciale vragen zal hierdoor waarschijn­lijk onbeantwoo­rd blijven.” Aan de nabestaand­en zijn excuses gemaakt en bloemen aangeboden. “De politie Noord-Holland heeft de klachten zeer adequaat opgepakt en naar tevredenhe­id van de nabestaand­en afgewikkel­d”, zegt hun raadsman Diekstra. “Dat men de gemaakte fouten nu erkent, getuigt van een zeer profession­ele houding. Wij hebben zeker het idee dat ze van deze zaak willen leren.” Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een eerder stadium al verontschu­ldigingen aangeboden.(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname