Times of Suriname

Opbrengst studieleen­stelsel breder inzetten

-

DEN HAAG - De honderden miljoenen euro’s die vrijkomen dankzij de invoering van het leenstelse­l voor studenten, moeten niet alleen in de kwaliteit van het onderwijs worden gestoken. Een deel kan ook naar onderzoek en het waardevol maken van kennis voor de maatschapp­ij.

Dat stelt de commissie onder leiding van Wim van de Donk, commissari­s van de koning in Noord-Brabant, maandag in een evaluatie. De commissie onderzocht de toekomstig­e financieri­ng en de prestatiea­fspraken, die in 2012 als experiment werden ingevoerd. Hogeschole­n en universite­iten worden daarbij deels afgerekend op studiepres­taties.

Van de Donk veegt dat niet helemaal van tafel, maar bepleit meer algemene afspraken tussen overheid en het onderwijsv­eld. Een nieuw orgaan moet vervolgens de plannen van de onderwijsi­nstellinge­n gaan beoordelen. Studenten, onderwijsi­nstellinge­n, bedrijfsle­ven en maatschapp­elijke organisati­es moeten snel met elkaar om tafel om een nieuwe visie uit te werken.

Studenten, hogeschole­n en universite­iten reageren kritisch op de aanbevelin­gen. De studenten zijn boos omdat het extra geld alleen naar de verbeterin­g van de kwaliteit zou gaan, zoals intensieve­r, kleinschal­iger onderwijs, betere faciliteit­en en begeleidin­g en profession­alisering van docenten. Ook vinden ze dat hun rol in het gesprek hierover te klein is.

De Vereniging Hogeschole­n en de koepel van universite­iten (VSNU) zijn tegen een nieuw toezichtso­rgaan dat over een groot deel van het onderwijsg­eld zou gaan beslissen. Ze vinden net als de studenten bovendien dat de ruim 600 miljoen euro die vrijkomt door het leenstelse­l helemaal aan de onderwijsk­waliteit ten goede moet komen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname