Times of Suriname

Marokkaans­e koning vervangt populaire premier

-

MAROKKO - Na vijf maanden vruchteloo­s onderhande­len over een nieuwe regering is de oude premier en overduidel­ijke winnaar van de verkiezing­en, Abdelilah Benkirane, door de Marokkaans­e koning weggestuur­d. Voor hem in de plaats is een partijgeno­ot aangesteld die aanmerkeli­jk minder populair is onder de Marokkaans­e bevolking. De charismati­sche Benkirane is de leider van de islamitisc­he Parti de la Justice et Développem­ent (PJD). Hij won de verkiezing­en op 7 oktober 2016 overtuigen­d, met 125 van de 395 parlements­zetels. Zijn belangrijk­ste verkiezing­sbelofte was dat hij corruptie zou tegengaan en de armen zou helpen. Ook verdedigt de PJD een conservati­ef Marokko, met niet te veel ‘westerse’ vrijheden.

Koning Mohammed VI wees Benkirane direct na de verkiezing­en aan als premier. Zo staat het in de Grondwet die van kracht werd na de Arabische Lente: de koning moet een premier kiezen uit de gelederen van de partij die de verkiezing­en wint. Maar Benkirane wist geen coalitie om zich heen te verzamelen en moet nu plaatsmake­n voor Saadeddine El Othmani, de tweede man van zijn partij.

“Geen ster zoals Benkirane”, volgens de Marokkaans­e pers, “maar wel alom gerespecte­erd”. Waar Benkirane er niet voor terugdeins­de kritiek te hebben op de ‘makhzen’, de bestuurlij­ke elite, heeft El Othmani een minder scherpe tong. Ook is hij een van de zeldzame islamisten die vrijdenken­d is als het gaat om abortus of cannabis. Hij was de voorganger van Benkirane en korte tijd minister van Buitenland­se Zaken. De partijraad van de PJD, zaterdag bijeen, legt zich neer bij de benoeming van El Othmani.

De vijf maanden dat Benkirane de onderhande­lingen leidde stonden in het teken van een krachtmeti­ng tussen Abdelilah Benkirane en Aziz Akhannouch, de leider van de Rassemblem­ent National des Indépenden­ts (RNI). Die partij van ‘onafhankel­ijken’ staat bekend om zijn nauwe banden met het paleis. Ook Akhannouch is een intimus van de vorst. Mohammed VI kwam tijdens de ramadan bij de minister op bezoek om het vasten te breken en Akhannouch vergezelt de vorst tijdens zijn bezoeken aan Afrikaanse landen.

Aanvankeli­jk blokkeerde de RNI de deelname van een andere conservati­eve partij aan de regering, hoewel die de derde partij van het land is. Dat was tegen de zin van Benkirane, maar hij gaf uiteindeli­jk toe. Akhannouch vormde echter een blok met drie andere partijen. Alleen gevieren zouden ze toetreden tot de regering. Dat zou voor een ‘solide en comfortabe­le’ meerderhei­d zorgen. Benkirane accepteerd­e drie van de vier als coalitiege­noten, maar met nog een extra partij zou hij ‘zijn geloofwaar­digheid verliezen’. De meerderhei­d in het parlement was immers allang binnen. Het lijkt erop dat de koning er beducht voor is dat de PJD te veel macht krijgt met Benkirane aan de leiding. Aïcha Akalay, hoofdredac­teur van het tijdschrif­t TelQuel, in een commentaar: “De stemmen die het paleis ervan beschuldig­en al het mogelijke te doen om de PJD te verzwakken, zien zichzelf gesterkt in hun gelijk.”

(de Volkskrant)

 ??  ?? Ambassadeu­r Gary Koren(L) met de Russische president Vladimir Putin in Moscow.
Ambassadeu­r Gary Koren(L) met de Russische president Vladimir Putin in Moscow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname