Times of Suriname

Theresa May wil op 29 maart beginnen aan Brexit

-

ENGELAND - De Britse premier Theresa May wil op 29 maart van start gaan met de Brexit. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon zal op die dag van kracht worden. Dat liet de Britse regering gisteren weten. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, is op de hoogte gebracht van de plannen van May.

Een woordvoerd­er van de Europese Commissie laat weten dat de commissie ‘klaar’ is voor het begin van de onderhande­lingen over de uittreding van Groot-Brittannië. Tusk zal zo snel mogelijk na Mays officiële aanzegging in Brussel een speciale EU-top bijeen roepen, mogelijk op 6 april. De EU-leiders zullen daar het onderhande­lingsmanda­at bepalen waarmee Michel Barnier, de Franse hoofdonder­handelaar namens de EUlanden, aan de slag mag.

May had al herhaaldel­ijk gezegd dat ze Artikel 50 eind maart van start wilde laten gaan, maar nu is dus ook een datum vastgestel­d. Het is 29 maart ruim negen maanden nadat de Britse bevolking ervoor had gekozen de Europese Unie te verlaten. Het opzeggen van het lidmaatsch­ap leidt volgens het Europese Verdrag van Lissabon (2009) tot onderhande­lingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekken­de lid. Brussel heeft herhaaldel­ijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderha­ndeld, en daarna pas kan worden onderhande­ld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien. De Britse koningin Elizabeth II had donderdag formeel ingestemd met de wet waarmee premier Theresa May de Europese Unie wil verlaten. Enkele dagen eerder was het Britse parlement definitief akkoord gegaan met de uittreding uit de Europese Unie via artikel 50. Het was de laatste horde voor de wetgeving.

Met de formele inkennisst­elling van het uittreden van Groot-Brittannië, zal het onderhande­lingsproce­s over de scheidings­voorwaarde­n beginnen. De Europese Raad stelt richtlijne­n op, waarna de Europese Commissie een voorstel doet om de onderhande­lingen te openen. Die mogen maximaal twee jaar duren, waarna de uittreding een feit is, ongeacht of er een akkoord is. Deze termijn kan in theorie worden verlengd, mits de 27 andere lidstaten daar unaniem mee instemmen.

Naast de uittreding­svoorwaard­en vormen de toekomstig­e (handels)betrekking­en van het Verenigd Koninkrijk met de EU een belangrijk onderdeel van de onderhande­lingen. Het akkoord dat wordt gesloten moet goedkeurin­g krijgen van een ruime meerderhei­d van de 27 lidstaten en van het Europees Parlement. Als de Britten in een later stadium opnieuw EU-lid willen worden, moeten ze het volledige toetreding­spad bewandelen. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname