Times of Suriname

Duizenden demonstrer­en in Barcelona tegen onafhankel­ijk Catalonië

-

SPANJE - Enkele duizenden mensen met Spaanse en Catalaanse vlaggen, hebben zondag in Barcelona gedemonstr­eerd tegen een afscheidin­g van Catalonië van Spanje.

De aanwezige betogers hadden spandoeken bij zich met teksten zoals: ‘Nee tegen onafhankel­ijkheid’ en ‘Stop de Coup’.

De demonstran­ten verzetten zich tegen de Catalaanse coalitie die dit jaar van plan is om de onafhankel­ijkheid uit te roepen. De regionale regering wil hierover in september een referendum houden. De Spaanse regering in Madrid is fel tegen een afscheidin­g en stelt dat de plannen voor de stembusgan­g ongrondwet­tig zijn.

De demonstrat­ie van zondag vond plaats voor het gebouw van de Generalite­it van Catalonië, zoals de regionale overheid heet. Volgens het stadsbestu­ur van Barcelona waren naar schatting 6.500 demonstran­ten op de been. De organisati­e stelt dat ruim 15.000 mensen aanwezig waren, meldt AFP.

Het was het eerste protest dat georganise­erd werd door de Catalaanse Civil Society, een platform dat in 2014 werd opgericht als verzet tegen de plannen voor een onafhankel­ijk Catalonië. Vorig jaar gingen ook al duizenden Catalanen de straat op om te protestere­n tegen afsplitsin­g. Catalonië is een autonome welvarende regio in het noordooste­n van Spanje, waarvan Barcelona de hoofdstad is. Het heeft een inwonertal van ruim 7,5 miljoen inwoners. De roep om afscheidin­g van de rest van Spanje werd aangewakke­rd door de economisch­e crisis in het land. Recente pogingen vanuit Madrid voor meer bemoeienis met het Catalaanse onderwijs, gooiden opnieuw olie op het vuur.

Partijen die voor een onafhankel­ijk Catalonië zijn, kregen na de verkiezing­en in 2015 voor het eerst een meerderhei­d in het Catalaanse parlement. Uit opiniepeil­ingen zou blijken dat de Catalanen gelijkmati­g verdeeld zijn over onafhankel­ijkheid.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ?? De aanwezige betogers hadden spandoeken bij zich met teksten zoals: ‘Nee tegen onafhankel­ijkheid’ en ‘Stop de Coup’.
De aanwezige betogers hadden spandoeken bij zich met teksten zoals: ‘Nee tegen onafhankel­ijkheid’ en ‘Stop de Coup’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname