Times of Suriname

Rechter blokkeert opstarten omstreden pijplijn North Dakota niet

-

VS - Een federale rechter in Washington heeft een spoedverzo­ek van twee indianenst­ammen verworpen. Met deze juridische noodkreet wilden zij voorkomen dat de omstreden pijplijn in North Dakota volgende week in gebruik kan worden genomen.

Met deze maatregel wilden de indianenst­ammen voorkomen dat de pijplijn al in gebruik kan worden genomen terwijl de rechtszaak tegen het bedrijf achter het project nog niet is behandeld.

De zaak draait om de toestemmin­g die het Army Corps of Engineers, een overheidso­rganisatie die dit soort projecten begeleidt, aan het bedrijf Energy Transfer Partners heeft gegeven om de pijplijn aan te leggen.

De tweeduizen­d kilometer lange pijplijn is bijna helemaal klaar. De laatste paar kilometers gaan door een gebied dat voor de indianen heilig is. Bovendien tast de pijplijn het natuurrese­rvaat aan en zijn de indianen bang dat de pijp gaat lekken en hun watervoorz­iening besmet raakt.

Eerder besloot het Army Corps of Engineers dat Energy Transfer Partners op zoek moest naar een alternatie­ve route, die niet door het indianenla­nd loopt. Maar met de komst van Donald Trump in het Witte Huis is de koers van de overheid op dit gebied gewijzigd; Trump heeft de eerdere besluiten met twee decreten vernietigd.

Volgens de federale rechter is het argument van de ‘heilige grond’ niet zwaarwegen­d genoeg om het noodverzoe­k toe te wijzen. Bovendien kan het stilleggen van het project ETP ‘substantie­el schaden’, zo meldt persbureau AP.

De indianen en milieuacti­visten protestere­n al maanden tegen de aanleg van de pijplijn. De politie greep meermaals hard in bij de protesten.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ?? Nog tientallen mensen in protestkam­p oliepijple­iding North Dakota.
Nog tientallen mensen in protestkam­p oliepijple­iding North Dakota.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname