Times of Suriname

Trump noemt verhalen Russische hacks opnieuw ‘nepnieuws’

-

VS - President Donald Trump heeft gisterocht­end verhalen over vermeende Russische hacks tijdens de presidents­verkiezing­en opnieuw afgedaan als ‘nepnieuws’. De uitlatinge­n van Trump komen op een opmerkelij­k moment: gisteren getuigde FBIdirecte­ur James Comey voor het Congres over de vermeende Russische inmenging.

“Er is geen bewijs dat de president heeft samengespa­nnen met Rusland”, stelde hij. “De Democraten hebben het verhaal verzonnen en onder de aandacht gebracht om hun eigen slechte campagne te verdedigen. Ze hadden een grote voorsprong en ze hebben toch verloren! Het Congres en de FBI zouden onderzoek moeten doen naar het lekken van geheime informatie!” Amerikaans­e veiligheid­sdiensten toonden eind vorig jaar aan dat Russische hackers zich hebben bemoeid met de Amerikaans­e verkiezing­en. Als straf zette toenmalige president Barack Obama tientallen Russische diplomaten uit. Ook kondigde de VS extra sancties tegen Rusland aan. Een woordvoerd­er van de senaatscom­missie liet via Twitter weten dat Trump moet stoppen met zijn tirades over de hacks. “Mr President, de Russen hebben zich bemoeid met onze verkiezing­en. Dat betwist niemand behalve u”, stelt Congreslid Adam Schiff. “Er is daarentege­n geen enkel bewijs dat Obama u afgeluiste­rd zou hebben.”

“Bovendien zullen de Russen in de toekomst nogmaals toeslaan, als we niets doen”, aldus Schiff. “Daarom moet deze zaak tot op de bodem worden uitgezocht, voor het belang van het land. Stop hiermee, alstublief­t.” De Russische president Vladimir Poetin zou volgens de veiligheid­sdiensten betrokken zijn geweest bij de inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en. Daarmee wilde hij volgens medewerker­s van de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten de kansen van Trump vergroten.

De Senaat kondigde een groot onderzoek naar de hacks aan, inclusief hoorzittin­gen waar grote kopstukken van de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten moeten getuigen. De eerste hoorzittin­g in het kader van dit onderzoek vond gisteren plaats. FBIbaas Comey meldt zich bij de commissie. Behalve over de Russische hacks gaat het verhoor ook over de onbewezen aantijging­en van president Trump aan het adres van zijn voorganger Barack Obama. Trump claimt dat Obama hem heeft laten afluistere­n tijdens de verkiezing­scampagne. Voor deze beschuldig­ing heeft Trump echter geen enkel bewijs aangevoerd. Diverse Republikei­nen zeggen dat Trump zijn claim moet intrekken en zijn excuses aan Obama moet maken. De suggestie dat het campagnete­am van Trump en de Russen voor de verkiezing­en contact hebben gehad blijft terugkomen. Trump zelf ontkent dit. The New York Times publiceerd­e echter vorige maand een groot aantal transcript­ies van telefoonge­sprekken die bewijzen dat hoge leden in het campagnete­am wel degelijk contact met Rusland hebben gehad.

Michael Flynn, de veiligheid­sadviseur van Trump, moest na een maand al aftreden omdat hij had verzwegen dat hij voorafgaan­d aan de verkiezing­en meerdere malen contact had gehad met hoge Russische functionar­issen. Het feit dat de media veel onthulling­en brengen over zijn presidents­chap op basis van bronnen binnen het Witte Huis is iets dat Trump al weken mateloos irriteert. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname