Times of Suriname

Gabrielle redde zes levens voordat ze stierf

-

Twintig jaar worden? Dan mag een stevig verjaardag­sfeestje niet ontbreken. Helaas zou na enkele uren het noodlot toeslaan voor Gabrielle Marsh. Ze kreeg last van zware hoofdpijn en werd in het ziekenhuis in allerijl aan de beademings­machine gelegd. Diezelfde nacht nog kreeg de familie vreselijk nieuws te horen: hun oogappel had een hersenbloe­ding gekregen, er kon niets meer voor haar gedaan worden.

De jongedame kon echter nog wel iets voor de maatschapp­ij betekenen, vond haar moeder. Door haar nier, alvleeskli­er, longen, lever en hartkleppe­n af te staan, zou Gabrielle in extremis nog het leven van zes personen redden. “Mijn dochter deed niets liever dan dingen doen voor andere mensen”, aldus Kathryn. “Dit was haar mooiste cadeau ooit. Natuurlijk hadden we liefst van al haar in leven gezien, maar dat kan natuurlijk niet. Het geeft enigszins een troostend gevoel dat ze die mensen nog heeft kunnen helpen.”

Haar onverwacht­e dood was de tweede tragedie voor de familie in korte tijd. Zeventien maanden geleden was immers haar vader Shayne overleden na een slepende ziekte. “Het is nog steeds niet doorgedron­gen, het is allemaal zo plots gegaan”, vertelt Kathryn. “Bij Shayne zagen we het tenminste nog aankomen. Gabby heeft me na zijn dood enorm geholpen in het huishouden, ze had iets speciaals.” Gabrielle bracht haar hele leven door in de NieuwZeela­ndse stad Auckland. Ze stond op het punt om haar derde jaar handel en wetgeving te beginnen. “Ze was echt een goede zus, altijd lief en vriendelij­k. Ze was als een tweede moeder voor mij”, vertelt haar broer Jacob. Kathryn weet nog perfect hoe het er op die fatale vijfde maart aan toegegaan is: ze waren vroeg opgestaan om samen een wandeling te maken, iets wat ze wel vaker deden. Daarna gingen ze winkelen, Gabrielle had haar zelfs een badpak helpen kiezen voor de familievak­antie die volgende maand gepland stond. Na de lunch ging haar dochter naar de softbalwed­strijd van haar vriend, daarna kwam ze thuis het feest voorbereid­en. Alcohol dronk ze niet, maar ze maakte wel piña colada’s klaar voor haar drie beste vrienden.

Volgens de dokter had Gabrielle te kampen met een arterioven­euze malformati­e van de hersenen (een misvorming in het bloedvatst­elsel waarbij er sprake is van een abnormale kortsluiti­ng tussen een slagader en een ader; nvdr). Waarschijn­lijk is ze met die aandoening geboren en kon er dus niets gedaan worden om haar dood te voorkomen. “Een tikkende tijdbom noemde de specialist het”, aldus Jacob. “Nu leeft ze verder in andere mensen.” De familie komt met haar verhaal naar buiten om te wijzen op het belang van orgaandona­tie. “Het is cruciaal dat gesprekken daarover nu al gevoerd worden, want je weet nooit op voorhand hoe snel het gedaan kan zijn. Op een dag hopen we de mensen te ontmoeten die hun leven aan Gabby te danken hebben.” (HLN/ Foto: AsiaOne Health)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname