Times of Suriname

Straf geëist tegen mannen die drugs voor Surinaamse kust inlaadden

-

ROTTERDAM – Zakenman Jack G (63) uit Halsteren verdient acht jaar cel als organisato­r van de mislukte smokkel van 1075 kilo coke met zeesleper Marian V en sportvisbo­otje De Zeeland. Het Openbaar Ministerie in Nederland ziet volop bewijs tegen het viertal, Jack G, de kapitein, stuurman en de kok, waaronder gedetaille­erde verklaring­en van Filippijns­e bemannings­leden over het aan boord halen van de drugs voor de kust van Suriname en het overzetten ervan in een vliegende storm op De Zeeland, die 15 januari 2016 met drugs en al aanspoelde op het strand bij Cadzand. Tegen drie bemannings­leden eiste de rechtbank in Rotterdam zes jaar cel (kapitein en stuurman) en 5,5 jaar (kok).

Verfsporen op beide schepen, gebruikte touwen en netten, merkwaardi­ge vaarbewegi­ngen en radarbeeld­en ondersteun­en het bewijs, meent de officier. Daarbij heeft de scheepskok als enige zijn aandeel bekend. Hij moest naar zijn zeggen onder zware druk meedoen.

Jack G ontkent elke betrokkenh­eid bij de smokkel. Volgens zijn advocaat Henk van Asselt stuurde hij de Marian V slechts naar Suriname voor reparaties en om een sleep af te leveren, niet om coke op te halen. Wat hem betreft, heeft de bemanning zelf het transport geregeld. Want op veel antwoorden geeft het onderzoek volgens hem geen antwoord: “Wie leverde de drugs in Suriname, wie heeft de coke gekocht en voor wie was die bestemd? Wie heeft De Zeeland opdracht gegeven de drugs op te gaan halen?”

Van Asselt en de advocaten van de ontkennend­e Nederlands­e kapitein en stuurman vinden dat vooral de ingehuurde scheepskok uit Den Haag een dubieuze rol speelt. Hij lapt de anderen er volgens hen mogelijk bij, om zijn eigen straatje schoon te vegen, terwijl hij in hun ogen misschien wel in opdracht van de drugsfinan­ciers aan boord is gezet om een oogje in het zeil te houden. Vorige week hoorden de vier opvarenden van sportvisbo­otje De Zeeland, onder wie de van oorsprong Klundertse No Surrender-captain Tjeu N, strafeisen van zes tot tien jaar tegen zich eisen. Uit het strafdossi­er blijkt dat verdachten van beide boten voor en na de smokkel contact met elkaar hebben gehad. Zo ontmoette Jack G in de garage in Breda van autohandel­aar René de K, mede-eigenaar van sportvisbo­otje De Zeeland. Dat was drie dagen voordat de Marian V uit Suriname vertrok. Volgens verklaring­en in het dossier zou De K de zakelijke partner zijn van Jack G in het bedrijf rond de zeesleper, maar G ontkent dat. De K is voor zover bekend niet als verdachte gehoord in het onderzoek. De uitspraak vindt over twee weken plaats.

(BNdestem.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname