Times of Suriname

Wet moet onverantwo­ordelijke geldleners in toom houden

-

PARAMARIBO - Wetgeving moet ervoor zorgen dat personen en instanties zichzelf in financiële problemen brengen door overmatig en onverantwo­ordelijk geld te lenen. Middels het instellen van een kredietreg­istratiesy­steem worden kredietver­strekkers verplicht om informatie van natuurlijk­e en rechtspers­onen door te spelen aan in te stellen bureaus. De informatie is dan algemeen beschikbaa­r voor andere kredietver­leners die, met de gegeven informatie, zelf kunnen bepalen of een persoon of bedrijf in staat is hen zonder problemen terug te betalen alvorens een lening wordt verstrekt.

“Reeds jaren krijgen wij de klachten dat salarissen van ambtenaren soms zodanig worden belast dat zij met amper SRD 100 aan het einde van de maand naar huis gaan. Dat mensen in staat zijn om binnen een dag bij twee of meer banken leningen te sluiten, geeft ook aan waarom deze wet nodig is”, zegt Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s (CvR) die de Wet Kredietreg­istratiebu­reaus in De Nationale Assemblee heeft voorbereid.

“Dat bedrijven bereid zijn goederen op huurkoop te verkopen aan mensen, ongeacht hun terugbetaa­lcapacitei­t. Zolang hun geld maar op de salarissen van deze mensen wordt ingehouden, geeft aan de noodzaak van deze wet”, aldus de coalitiepa­rlementari­er. Ook de oppositie kan zich terugvinde­n in het belang om een kredietreg­istratiesy­steem in te stellen.

Zowel oppositie als coalitie heeft gisteren ook enkele kritische opmerkinge­n gemaakt tijdens de commissiev­ergadering over de ontwerpwet. Gregory Rusland (NPS) wil weten wat de achterligg­ende gedachte is om kredietreg­istratiebu­reaus als particulie­re bedrijven te laten opereren. Gezien de kleinschal­igheid van de bevolking houdt hij de regering voor om na te gaan in hoeverre het mogelijk is om het aantal bureaus zoveel als mogelijk te beperken. Als het van hem afhangt, kan er zelfs maar een entiteit zijn die opereert onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname. Hij en andere parlementa­riërs in de CvR maken zich ook zorgen om privacyvra­agstukken. Aan de regering is meegegeven om ervoor te zorgen dat garanties in de wet worden ingebouwd om discretie met de gegevens, die bij kredietreg­istratiebu­reaus zullen liggen, te garanderen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën kan meegaan met een goed deel van de opmerkinge­n en voorstelle­n gedaan door het parlement. Hij zal zich op een nader te bepalen moment daarover uitlaten.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname