Times of Suriname

Medisch tuchtcolle­ge geeft waarschuwi­ng aan arts overleden hockeyer

-

AMSTERDAM - Het Regionaal Tuchtcolle­ge Amsterdam heeft een longarts een waarschuwi­ng gegeven die als supervisor optrad bij de behandelin­g van de overleden oud-hockeyer Rogier Mooij. Volgens het tuchtcolle­ge had de arts de patiënt ook zelf moeten zien. De klacht van de Inspectie voor de Gezondheid­szorg (IGZ) is hiermee deels gegrond verklaard.

Mooij kwam in november 2014 naar het ziekenhuis met pijn aan zijn schouders en armen. Hij was benauwd en voelde zich al enige tijd niet lekker. Hij werd onderzocht door een arts-assistent, die dacht aan een klaplong. De arts liet het bloed, hart en longen van Mooij onderzoeke­n en voerde overleg met een internist en longarts. Na een tweede longfoto en laboratori­umonderzoe­k bleek er geen sprake van een klaplong en werd Mooij opgenomen in het ziekenhuis. De toen 21-jarige Mooij overleed diezelfde nacht. Na nader onderzoek op aandringen van zijn ouders, werd duidelijk dat hij last had van een ontstoken hartzakje. Dit was geen optie die de artsen hadden overwogen. Het verwijt van het IGZ was dat de longarts als supervisor van de assistent onvoldoend­e adequaat beleid zou hebben bepaald en de man zelf had moeten beoordelen, gelet op de toestand waarop de jongen op de eerste hulp verkeerde. De arts vindt dat hij het onderzoek van de man over mocht laten aan de arts-assistent. De assistent heeft de patiënt systematis­ch onderzocht en de arts vertrouwde op haar beoordelin­g. Zij heeft in nauw overleg met onder andere de internist besloten welke behandelin­g adequaat zou zijn. Het onverwacht­e overlijden van Mooij was volgens de longarts voor niemand te voorzien. Ook als hij de patiënt wel zelf had gezien, was het volgens de man hoogstwaar­schijnlijk niet anders gelopen.

Volgens het tuchtcolle­ge had de longarts de behandelin­g van Mooij niet in zijn geheel aan zijn arts-assistent moeten overlaten. “Zij was pas vier maanden als arts werkzaam en had daarmee onvoldoend­e ervaring”, aldus het tuchtcolle­ge. “Het ‘meezien’ door een specialist was belangrijk omdat de diagnose klaplong werd verworpen na de tweede longfoto. In ieder geval had de longarts een collega op de locatie Blaricum kunnen verzoeken de jongeman te zien.”

Het tuchtcolle­ge noemt het opvallend dat alleen de longarts zich voor het tuchtcolle­ge heeft moeten verantwoor­den, terwijl in deze zaak verschille­nde andere zorgverlen­ers bij de zorg voor de jongen waren betrokken tegen wie geen tuchtklach­t is ingediend. (NU.nl)

 ??  ?? Uitspraak tuchtcolle­ge dood Rogier Mooij (21) in Tergooizie­kenhuis. (Foto: NH)
Uitspraak tuchtcolle­ge dood Rogier Mooij (21) in Tergooizie­kenhuis. (Foto: NH)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname