Times of Suriname

Amsterdams­e puber beweegt veel te weinig

-

AMSTERDAM - Slechts één op de zes jongeren in Amsterdam beweegt voldoende, met alle gevolgen van dien voor gezondheid en schoolpres­taties. Op de fiets naar school zou helpen, maar ze pakken liever de tram.

Het beeld van de puber die languit op de bank ligt te gamen, is een cliché, maar als ze daarnaast nog een uurtje per dag zouden bewegen, is dat al voldoende. Een uurtje, niet meer. Toch is het te veel gevraagd voor de Amsterdams­e 15- en 16-jarigen. Slechts 17 procent haalt de beweegnorm van een uur per dag, blijkt uit de Beweegatla­s van de gemeente Amsterdam. In heel Nederland is dat 27 procent. Zet zes Amsterdams­e pubers op een rij en maar één beweegt voldoende. Geslacht en afkomst spelen een rol. Van de Amsterdams­e meiden haalt slechts 13 procent de norm: één op de acht. Turkse en Antilliaan­se scholieren bewegen het minst: 11 procent scoort een voldoende. Pubers in Noord en Zuidoost zijn het luist. “Deze cijfers zijn zorgwekken­d”, zegt Eric van der Burg, wethouder Zorg en Sport, die een strijd voert tegen overgewich­t onder kinderen. “Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen, doen dat als volwassene ook.”

“De gevolgen van deze luiheid zijn groot”, zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsych­ologie aan de Vrije Universite­it Amsterdam. Te weinig bewegen verhoogt de kans op overgewich­t, suikerziek­te op jonge leeftijd, maar heeft ook effect op het brein. “Veel bewegen zorgt voor actievere hersenen. Uit studies blijkt dat fietsen naar school leidt tot betere alertheid. Buiten spelen heeft effect op de planning, werkgeheug­en, empathisch vermogen. Daarom is het jammer dat het zo loopt. Dit is precies wat wij niet willen.”

Als kinderen naar school zouden fietsen, komen ze al snel aan een uurtje bewegen per dag. Maar scholieren pakken liever het openbaar vervoer. “Dat is het grote verschil met de rest van Nederland,” zegt Van der Burg. “Buiten Amsterdam fietsen scholieren vaker door weer en wind naar school.” Hij kijkt naar de inrichting van de stad: betere en veiligere fietsverbi­ndingen, brede stoepen en goede hardloopro­utes moeten Amsterdamm­ers in beweging brengen. Nieuwe wijken krijgen voldoende faciliteit­en. Scherder vindt dat ouders meer moeten doen, zelf het goede voorbeeld geven bijvoorbee­ld. “Als een puber met een iPad op de bank ligt, doet een ouder vaak hetzelfde. Ga lekker naar buiten. En ik zie veel ouders de kinderen met de auto naar school brengen, omdat ze dan sneller op hun werk zijn.” Het belangrijk­ste is gymnastiek­onderwijs, vindt hij. “Dat gym nog steeds niet verplicht is op scholen, is de grootste doorn in mijn oog.” (Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname