Times of Suriname

Macron sterkste kandidaat tijdens eerste Franse verkiezing­sdebat

-

FRANKRIJK - Emmanuel Macron is maandag door de Franse kiezers aangewezen als winnaar van het eerste verkiezing­sdebat tussen de Franse presidents­kandidaten. Volgens opiniepeil­ing van Elabe debatteerd­e Macron als beste.

Tijdens de marathonse­ssie van bijna drieënhalf uur op TF1 ging het er soms fel aan toe tussen de vijf belangrijk­ste kandidaten voor het presidents­chap. De belangrijk­e thema’s waren onder andere onderwijs, veiligheid, sociale zekerheid, en de EU. Vooral op een onderwerp als secularism­e botsten Macron en Marine Le Pen van Front National met elkaar. De laatste is fel tegen de boerkini en zei dat multicultu­ralisme tegen moet worden gegaan. Ze verweet Macron de ernst van de situatie niet in te zien. Volgens de Franse krant Le Monde waren de spanningen tussen links en rechts voelbaar tijdens het debat. Zo reageerden linkse kandidaten fel op het voorstel van Le Pen om het onderwijs in andere talen dan het Frans af te schaffen. Ook het voorstel van François Fillon om de maximale leeftijd voor het jeugdstraf­recht te verlagen naar zestien jaar kreeg kritiek van Macron en Benoît Hamon. Le Pen sprak daarnaast van een “explosie van onveilighe­id en geweld”. Ze wil onder meer dat Frankrijk het aantal verblijfsv­ergunninge­n dat jaarlijks wordt afgegeven, terugbreng­t naar tienduizen­d per jaar. Momenteel krijgen jaarlijks zo’n 220.000 mensen een verblijfss­tatus. Fillon hield vast aan de quota die jaarlijks door het parlement worden bepaald. De linkse kandidaten pleitten op hun beurt voor een humaner asielbelei­d.

Macron kreeg uiteindeli­jk 29 procent van de stemmen. Le Pen en de geplaagde kandidaat Fillon kwamen in de opiniepeil­ing uit op een gedeelde plaats drie, met 19 procent van de stemmen. De linkse Jean-Luc Mélanchon eindigde met 20 procent net daarboven en de socialist Hamon was met 11 procent laatste. De Franse tv-zender besloot om alleen de vijf kandidaten namens de grootste partijen uit te nodigen voor het debat. Zes kleinere kandidaten mochten niet deelnemen. Op 23 april mogen de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de verkiezing­en. De kandidaten met de meeste stemmen nemen het op 7 mei tegen elkaar op in de tweede stemronde. (NU.NL)

 ??  ?? Conservati­eve presidents­kandidaat Francois Fillon, presidents­kandidaat Emmanuel Macron, presidents­kandidaat Jean-Luc Melenchon, presidents­kandidaat Marine Le Pen en presidents­kandidaat Benoit Hamon poseren voor een groepsfoto na het live debat op het...
Conservati­eve presidents­kandidaat Francois Fillon, presidents­kandidaat Emmanuel Macron, presidents­kandidaat Jean-Luc Melenchon, presidents­kandidaat Marine Le Pen en presidents­kandidaat Benoit Hamon poseren voor een groepsfoto na het live debat op het...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname