Times of Suriname

Hoogtepunt­en in de week van 13 maart 2017

-

Geachte lezers van “Times of Suriname”

In deze editie willen we ingaan op de belangrijk­ste gebeurteni­ssen op de kapitaalma­rkten en wereldecon­omieën die hebben plaatsgevo­nden in de week van 13 maart jl., en wel als volgt:

De Amerikaans­e Centrale Bank, de FED, verhoogt de rente met 0.25% tot 1 procent.

De goudprijs stijgt na renteverho­ging van de Amerikaans­e Centrale Bank.

De Federal Reserve (FED) heeft besloten het belangrijk­ste rentetarie­f in de Verenigde Staten verder te verhogen. Het gaat om een stijging van kwart procentpun­t naar een rente van tussen de 0,75 en 1 procent. De voorzitter van de overkoepel­ing van Amerikaans­e centrale banken, Janet Yellen, maakte de nieuwe renteverho­ging op woensdag 15 maart jl., bekend. De verhoging is een signaal dat de Federal Reserve vertrouwen heeft in de Amerikaans­e economie. De renteverho­ging komt niet als een verrassing, want werd algemeen verwacht. Het gaat om de tweede stijging sinds de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president en de derde sinds de financiële crisis van 2008. Toen werd de rente op nul gezet.

Onderstaan­de grafiek toont de ontwikkeli­ng van de rentestand in Amerika sinds 1977. Tegen 2019 wordt verwacht dat het belangrijk­ste rentetarie­f op 3 procent zal staan in de VS.

De goudprijs stijgt boven belangrijk­e technische waarden:

Het feit dat de goudprijs fors steeg na het besluit van de FED om de rente te verhogen met een kwart procent tot één procent op woensdag 15 maart jl., moet een teken zijn dat we moeten afstappen van het idee dat de goudprijze­n niet stijgen wanneer de rentevoete­n worden verhoogd.

Een stijgende rente duidt ook op een verbeteren­de arbeidsmar­kt, met hoger inflatie, dat ervoor zorgt dat de koopkracht van het spaargeld met rasse schreden achteruit gaat.

Het wordt opletten om de koopkracht te bewaren. Edelmetale­n zoals goud en zilver zijn in historisch perspectie­f zelfs goedkoop te noemen.

Goud, zilver hebben zich door de eeuwen heen bewezen als de ideale inflatie hedge.

Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien, is door de stijging van de goudprijs van vorige week deze boven de belangrijk­e 50-dag en 100-dag voortschri­jdende gemiddelde uitgebroke­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname