Times of Suriname

Afname in neerslag geconstate­erd

-

PARAMARIBO – De Meteorolog­ische Dienst van Suriname (MD) te Zanderij constateer­t dat er een afname in neerslag heeft plaatsgevo­nden in geheel het land. Volgens meteoroloo­g Radjkoemar Nanda bevindt de Intertropi­sche Convergent­iezone (ITCZ) zich nu boven Brazilië.

Op het zuidelijke en noordelijk­e gedeelte van Sipaliwini heeft de MD eerder een neerslag gemeten van boven de 50 mm. Volgens Nanda heeft de MD in de periode van dinsdag half negen ’s morgens tot gisteren half negen ’s morgens te Langa Tabbetje een neerslag van 39.3 mm gemeten, het hoogste. Dinsdag was de neerslag te Tepu nog 121.3 mm. De meteoroloo­g zegt dat het zuidelijke deel van ons land alsnog hevige buien kan verwachten als er een storing komt in de activerend­e ITCZ: de zone wordt hierdoor breder. Langs de kuststreek is een drastische veranderin­g opgetreden. De MD heeft gisteren 0.37 mm genoteerd in Nickerie en dinsdagoch­tend was deze 157.3 mm. In Wasjabo, Apoera, is een neerslag van 48.3 mm genoteerd. Nanda geeft verder aan dat er tijdelijke buien kunnen vallen als gevolg van de hoeveelhei­d aanwezige vocht in de atmosfeer en door thermische effecten.

Vorige maand liepen gebieden in het binnenland door grote hoeveelhed­en instromend water onder water, omdat de rivier buiten haar oevers trad. Dit wordt sindsdien door het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) nauwletten­d in de gaten gehouden. Kolonel Jerry Slijngaard van het NCCR geeft aan dat ondanks dat er weer zware regenbuien in het gebied vielen, er geen onregelmat­igheden zijn geconstate­erd. “In de inheemse gebieden zoals Apoera en Kwalasamut­u is het ook vrij rustig.” GP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname