Times of Suriname

Optimale promotie toerisme essentieel in Duitsland

-

PARAMARIBO - De Stichting Toerisme Suriname (STS) is voor de zevende opeenvolge­nde keer de organisato­r en trekker geweest voor de participat­ie van Suriname aan de meest gerespecte­erde vakbeurs voor reisorgani­saties en populaire bestemming­en die van 8 tot en met 12 maart jongstlede­n werd gehouden in Berlijn, Duitsland. Dit meldt de Stichting Toerisme Suriname in een persberich­t. Deze beurs is een belangrijk platform voor wereldwijd­e toeristisc­he aanbieding­en. Tijdens soortgelij­ke beurzen worden nationale toerismeor­ganisaties zoals de Stichting Toerisme Suriname benaderd door gerenommee­rde mediabedri­jven, bloggers, vloggers, reisagente­n en touroperat­ors die in die markten opereren. De beursdeeln­ame moet als meer gezien worden, dan de promotie van Suriname op de Duitse markt alleen. Er waren ongeveer 187 landen vertegenwo­ordigd op deze beurs door middel van reisorgani­saties, wat de kans tot netwerken met bedrijven en toerisme organisati­es van de hele wereld vergrootte. Opvallend was dit jaar het aantal destinatio­n marketingb­edrijven en travelblog­gers die op zoek gingen naar minder bekende bestemming­en die een uniek en aantrekkel­ijk toeristisc­h product te bieden hebben. Aangezien Suriname onder deze categorie valt, was de belangstel­ling hiervoor dan ook merkbaar.

De Stichting Toerisme Suriname werd vertegenwo­ordigd door haar coördinato­r Afdelingsa­ctiviteite­n (COAA) Germaine Oostwijk. Zij heeft tijdens deze beurs belangrijk­e gesprekken gevoerd met internatio­nale organisati­es, en destinatio­n marketing- en promotiebe­drijven. Het ligt in de bedoeling dat de voorstelle­n die zijn gedaan en de gemaakte afspraken tijdens de beurs verder uitgewerkt zullen worden met deze bedrijven en organisati­es, om zodoende het nut van de beursdeeln­ame te consolider­en.

Volgens Oostwijk is er onderhande­ld met de mensen vanuit de hedendaags­e realiteit waarbij er rekening gehouden moet worden met de beperkte financiële mogelijkhe­den van Suriname, en dat samen met deze instanties gekeken zal worden naar internatio­nale fondsen die ter beschikkin­g zijn voor toerisme-ontwikkeli­ng. Deze voorstelle­n reiken van technische assistenti­e bij productont­wikkeling, marketing en promotie daarvan, alsook capaciteit­sversterki­ng binnen de toerismese­ctor en het onderwijs.

Het participer­en aan een vakbeurs is slechts een klein onderdeel van het totale destinatio­n marketingp­lan dat door toerisme-autoriteit­en van alle landen per kalenderja­ar wordt uitgestipp­eld, zo ook voor Suriname.

Het vervolg is het meest belangrijk­e. Het is de bedoeling dat er na soortgelij­ke beurzen Familiariz­ation (FAM)-trips worden georganise­erd om de geïnteress­eerde reisagente­n te bewegen de vakantiebe­stemming op te nemen in de promotie onder hun klanten. Daarnaast worden concrete afspraken gemaakt over de publicitei­t van Suriname in ruil voor een rondreis. Adverteren in Europese dagbladen, tijdschrif­ten, op de televisie en radio is vrij duur en onbetaalba­ar voor Suriname, vandaar dat de STS met mediabedri­jven aan het onderhande­len is voor het publiceren van reisversla­gen over Suriname in ruil voor een bezoek aan ons land, het netwerk, het aantal partners in desbetreff­ende markten wordt vergroot, marketing en promotieca­mpagnes voor de bestemming worden opgezet en doorgevoer­d.

De afgelopen jaren heeft de Stichting Toerisme Suriname in samenwerki­ng met de coexposant­en meerdere malen persreizen en FAM-trips georganise­erd voor de Duitse markt. Na deze activiteit­en, hebben wij verschille­nde keren van Duitse reisagente­n vernomen dat zij van de Surinaamse toerisme-autoriteit verwachten dat die ook campagnes opzet die ertoe moeten leiden dat de bewustword­ing van Suriname als vakantiebe­stemming onder de Duitsers vergroot wordt. Als de Duitsers niets weten over Suriname, kan men ook niet verwachten dat zij het zullen zoeken bij de leukste acties van hun vertrouwde reisagent. De Stichting Toerisme Suriname zal daarom nagaan in hoeverre zij een vertegenwo­ordiging in de verschille­nde Europese landen kan aanstellen die zich bezig zal moeten houden met de promotie van Suriname binnen die markten. In samenwerki­ng met het Ministerie van Buitenland­se Zaken en onze diplomatie­ke posten wordt er nu al gekeken hoe bestemming­spromotie ook via hun kanalen aangepakt kan worden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname