Times of Suriname

Strop dreigt voor gedupeerde­n aanvaring stuw

-

ROTTERDAM - De 98 gedupeerde­n met vorderinge­n op de rederij die aansprakel­ijk is voor het kapot varen van de stuw bij Grave in december vorig jaar, blijven mogelijk met een enorme strop achter.

De Maritieme Kamer van de rechtbank in Rotterdam heeft gisteren het verzoek van rederij Gefo GmbH toegewezen tot het instellen van een fonds beperkte aansprakel­ijkheid, waaruit de schadeclai­ms moeten worden betaald. Ook is een vereffenaa­r aangesteld die moet toezien op een eerlijke verdeling. De Duitse rederij moet in dat fonds circa 915.000 euro storten. De hoogte van de schadeclai­ms loopt mogelijk in de tientallen miljoenen euro’s. Schuldeise­rs hebben de instelling van dat schadefond­s niet betwist. Die beperking van aansprakel­ijkheid is door de eigenaar van de tanker Maria Valentine aangevraag­d op grond van het Verdrag van Straatsbur­g, waarin de beperkte aansprakel­ijkheid is geregeld. Dat is ingesteld om de binnenvaar­t niet onverzeker­baar en dus peperduur te maken.

Een aantal schuldeise­rs was in de rechtbank aanwezig om hun kansen op een eventuele uitkering te wegen. Het gaat onder meer om Rijkswater­staat als grootste schuldeise­r vanwege de schade aan de stuw en aan onder meer dijken door het gedaalde waterpeil in de Maas en het MaasWaalka­naal. Rijkswater­staat heeft een voorlopige claim neergelegd van 20 miljoen euro, maar laat weten dat over de hoogte van de werkelijke schade nog niets te zeggen valt.

(De Telegraaf.nl)

SCCN TV 17.1

 ??  ?? De plek waar aan het eind van 2018 een vijftig meter hoge donjon moet verrijzen.
(Foto: de Volkskrant)
De plek waar aan het eind van 2018 een vijftig meter hoge donjon moet verrijzen. (Foto: de Volkskrant)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname