Times of Suriname

Nijmegen krijgt replica van vijftig meter hoge Middeleeuw­se toren

-

NIJMEGEN - De oudste stad van Nederland krijgt een nieuwe skyline. Wie nu over de Waalbrug Nijmegen binnenkomt, kijkt aan tegen de groen beboste heuvel van het Valkhofpar­k. Eind 2018 moet op deze plek een vijftig meter hoge donjon verrijzen, een replica van een toren die hier zes eeuwen heeft gestaan en die na ruim tweehonder­d jaar te zijn weggeweest wordt herbouwd.

Nijmegen krijgt z’n nieuwe donjon. In Amsterdam zijn plannen voor het opnieuw bouwen van het Paleis voor Volksvlijt en in Utrecht wil men het oude schip van de Domkerk reconstrue­ren. Dinsdag presenteer­de de Stichting Donjon Nijmegen haar plannen voor de nieuwe oude toren. De donjon moet een ‘belevenisc­entrum’ worden van negen verdieping­en met expositier­uimtes, een informatie­centrum en een luxe B&B. Op de bovenste verdieping komt een restaurant annex skybar met een terras dat uitkijkt over de Waal en de Betuwe. Ongeveer het uitzicht dat de vroegere verdediger­s van Nijmegen van hieruit ook hebben gehad, alleen nu te genieten met een drankje in de hand. Over de Donjon wordt in Nijmegen al meer dan tien jaar gesteggeld. In 2005 werd een replica van steigerpal­en en tentdoek gebouwd. Dat wekte zoveel enthousias­me - de stellage trok 120 duizend bezoekers in één jaar - dat het plan opkwam om een echte toren van steen te bouwen.

In een referendum dat in 2006 werd gehouden sprak ruim 60 procent van de kiezers zich uit voor de herbouw van de toren die deel uitmaakte van de burcht die keizer Frederik I Barbarossa hier in 1155 liet bouwen. Op dezelfde plek waar de Romeinen eeuwen voor hem hun castellum hadden en Karel de Grote later zijn palts (paleis) had. In 1795 werd de burcht afgebroken; alleen een oude kapel en een stukje ruïne staan nog overeind. De afgelopen tien jaar heeft de stichting Donjon zich beijverd voor herbouw. De gemeente Nijmegen stemde daarmee in, mits de toren publiek toegankeli­jk zou zijn en de exploitati­e op de lange termijn gegarandee­rd was. Dat bleek een moeizame zoektocht. Vorig jaar nog haakte de Radboud-universite­it af als mogelijke huurder, waarna het doek leek te vallen voor de donjon.

(Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname