Times of Suriname

UEFA ten strijde tegen grote clubs

-

VOETBAL - De UEFA wil de mogelijkhe­den voor de grote clubs om heel veel spelers aan te trekken verkleinen. De Europese voetbalbon­d denkt daarbij bijvoorbee­ld aan beperkinge­n van het aantal spelers in de selectie en nieuwe regels over transfers.

“We moeten iets doen aan de afnemende concurrent­ie in het Europese clubvoetba­l”, zei UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gisteren bij een conferenti­e in Lissabon. De Europese voetbalbon­d maakte in januari in een rapport al duidelijk dat hij zich zorgen maakt om het financiële gat dat ontstaat tussen negen “superclubs” en de rest van Europa. Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool en Paris SaintGerma­in domineren de laatste jaren het Europese clubvoetba­l.

Een van de problemen is dat de absolute topclubs talenten al op jonge leeftijd in huis halen om ze vervolgens te verhuren. Volgens de UEFA wordt daarmee de rol van bijvoorbee­ld de Nederlands­e clubs steeds kleiner, en zijn die clubs veredelde opleidings­clubs voor bijvoorbee­ld Barcelona, Real en Bayern. “Er is bijna sprake van een uitzonderl­ijke concentrat­ie van topspelers bij slechts een klein aantal clubs’’, zegt Ceferin. “Dat is niet in het belang van de internatio­nale competitie­s.’’ Omzet ‘superclubs’ stijgt razendsnel in vergelijki­ng met rest van Europa. De Sloveense voorzitter ging gisteren niet in detail over mogelijke maatregele­n, maar hij noemde wel een aantal opties zoals het invoeren van een maximaal aantal spelers in een selectie. “We moeten nadenken of de huidige regels transferma­rkt de beste zijn die we kunnen bedenken. We moeten niet bang zijn om dingen te veranderen.”

(Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname