Times of Suriname

Congolese militielei­der Bemba veroordeel­d tot een jaar extra cel

-

CONGO - De Congolese zakenman, politicus en militielei­der Jean-Pierre Bemba is gisteren door het Internatio­naal Strafhof (ICC) veroordeel­d tot een jaar extra celstraf wegens het omkopen van getuigen.

Deze straf wordt toegevoegd aan de achttien jaar cel die Bemba eerder opgelegd kreeg voor zijn betrokkenh­eid bij oorlogsmis­daden. Ook heeft Bemba een boete opgelegd gekregen van 300.000 euro. Bemba (54) werd in oktober vorig jaar schuldig bevonden aan omkoping van veertien getuigen. Deze mensen werd ingefluist­erd wat ze voor het hof moesten verklaren. De Congolees heeft bovendien samengewer­kt met andere verdachten om valse bewijzen aan het ICC te overleggen. Die kregen straffen tot 2,5 jaar opgelegd.

Vorig jaar ging Bemba tegen de veroordeli­ng van 18 jaar cel in beroep. Hij zou verantwoor­delijk zijn voor talrijke oorlogsmis­daden die werden gepleegd tussen 2001 en 2002 door een militie van Bemba in de CentraalAf­rikaanse Republiek. Hij zou misdaden als moord, verkrachti­ng en plundering hebben toegestaan. Bemba was ooit vicepresid­ent van de Democratis­che Republiek Congo en een machtig rivaal van president Joseph Kabila, die sinds begin 2011 Congo regeert. Hij werd in 2008 in België aangehoude­n en uitgelever­d aan het ICC in Den Haag. Het proces begon eind 2010 en duurde meer dan vier jaar. De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door rivaal Bemba uit te schakelen.

(NU.nl)

 ??  ?? Bemba was ooit vicepresid­ent van de Democratis­che Republiek Congo en een machtig rivaal van president Joseph Kabila. (Foto: Ozy)
Bemba was ooit vicepresid­ent van de Democratis­che Republiek Congo en een machtig rivaal van president Joseph Kabila. (Foto: Ozy)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname