Times of Suriname

Hamon voor bijeenkoms­t in Brussel

-

BELGIE – De Franse socialisti­sche presidents­kandidaat Benoît Hamon was dinsdag in Brussel voor een meeting, waarop 3.000 mensen aanwezig waren. “Ik houd van Europa, en het is daarom dat ik vind dat het tijd wordt om het initiatief opnieuw in handen te nemen”, aldus Hamon, die opriep tot een Europese fiscale harmoniser­ing, een gemeenscha­ppelijk initiatief rond defensie en vooral een verdrag voor de democratis­ering van de eurozone om ze opnieuw legitimite­it te geven. De Franse econoom Thomas Piketty, die het woord nam tijdens de bijeenkoms­t, deelt die mening. “Historisch gezien is Europa opgebouwd rond de annulering van schulden om te investeren in de groei. Moeten we vandaag blijven vasthouden aan dat besparings­beleid, dat een absurd economisch idee is, of willen we Europees zijn?”, vroeg hij zich af. “We hebben Europa gecreëerd. Nu moeten we nog Europeanen creëren, en dat lukt niet enkel met een gedeeld gevoel of Erasmuspro­gramma’s”, aldus Hamon nog. De status quo van de bezuinigin­gen zal leiden tot de vernietigi­ng van Europa en heeft al in het voordeel gewerkt van extreemrec­hts en het isolationi­sme. “We hebben een afspraak met de geschieden­is, aangezien we leven in een periode van ongeziene veranderin­gen, die leiden tot angst en ongerusthe­id die mensen ertoe brengen slechte keuzes te maken”, aldus Hamon, die toevoegt dat het tijd is om opnieuw een krachtige collectiev­e verbeeldin­g te creëren. “Men moet niet tegenstemm­en. Stem voor een ecologisch­e transitie, voor een meer solidaire Republiek. Stem voor jullie ideeën, want dat is de beste verdedigin­g”, aldus de socialist, waarna de Marseillai­se begon te spelen. Hamon, die in de laatste peilingen 12 procent van de stemmen haalt, bracht de hele dag door in Brussel. Hij ontmoette onder meer JeanClaude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

(HLN)

 ??  ?? De Franse presidents­kandidaat Benoît Hamon samen met de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. (Foto: Twitter)
De Franse presidents­kandidaat Benoît Hamon samen met de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. (Foto: Twitter)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname