Times of Suriname

Koning Filip prijst moed slachtoffe­rs

-

BELGIE - Naar de ruim 61.000 Belgen die hun zwart geld in 2014 en 2015 aangaven bij de fiscus wordt geen nader onderzoek gedaan. De Belgische belastingi­nspectie diende in oktober de grootste fraudeklac­ht ooit in bij het Openbaar Ministerie, maar liet gisteren weten de zaak te laten vallen. Volgens de inspectie werd via de zogenoemde inkeerrege­ling ruim 36 miljard euro vrijwel gratis witgewasse­n. Wel werd veelal belasting over de rente geheven, maar meestal niet over het kapitaal zelf. De fiscus wilde dat het OM een onderzoek zou instellen, zodat naheffinge­n zouden kunnen worden opgelegd. Het federaal parket ziet onvoldoend­e basis voor een strafrecht­elijk onderzoek en heeft de aanklacht daarom geseponeer­d. ‘’Tienduizen­den belastingz­ondaars kunnen weer op hun twee oren slapen’’, concludeer­t zakenkrant De Tijd.

(NU.nl) BELGIE – “U heeft met waardighei­d en magnifieke veerkracht op de terreur gereageerd. Niemand kan begrijpen waar u doorheen bent gegaan. U bent een voorbeeld voor ons allen.” Dat zei koning Filip gisteren in Brussel tegen overlevend­en en nabestaand­en van de aanslagen in Brussel precies een jaar geleden.

“Met ontelbare slachtoffe­rs over de hele wereld deelt u de diepe wonden, veroorzaak­t door moorddadig­e waanzin.” Het is uitzonderl­ijk dat de Belgische vorst live spreekt. Hij deed dat bij de onthulling van een monument voor de slachtoffe­rs, pal naast de EUhoofdkan­toren, bij metrostati­on Maalbeek. Na vliegveld Zaventem vond op 22 maart 2016 in dit station de tweede zelfmoorda­anslag plaats.

Filip riep op de samenlevin­g menselijke­r en rechtvaard­iger te maken. “Laten we weer leren luisteren naar elkaar, elkaars zwakheden erkennen en daaraan werken. En laat ons vooral durven teder zijn.” Na de toespraak volgde een minuut stilte en werd het Europese volkslied gespeeld, het gedeelte uit de negende symfonie van Beethoven waarin de wens is vertolkt dat alle mensen broeders worden. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker verklaarde dat de terroriste­n hebben gefaald, omdat zij hun haat en geweld hebben beantwoord met een nieuwe vastberade­nheid om de democratie en het vreedzaam samenleven in verscheide­nheid te verdedigen. Het was het derde herdenking­smoment gisteren met slachtoffe­rs, hulpverlen­ers, nabestaand­en, de regering en het koningspaa­r. Er waren ook ambassadeu­rs bij. Onder de 32 doden waren vijftien buitenland­ers. Eerder waren er plechtighe­den op Zaventem en in het metrostati­on.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Belgische Koning Filip en koningin Mathilde tijdens de onthulling van een monument voor de slachtoffe­rs, pal naast de EU-hoofdkanto­ren, bij metrostati­on Maalbeek. (Foto: Daily Express)
Belgische Koning Filip en koningin Mathilde tijdens de onthulling van een monument voor de slachtoffe­rs, pal naast de EU-hoofdkanto­ren, bij metrostati­on Maalbeek. (Foto: Daily Express)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname