Times of Suriname

Chemicalië­nagentscha­p EU ziet glyfosaat niet als kankerverw­ekkend

-

Het Europees Chemicalië­nagentscha­p (ECHA) bestempelt het bestrijdin­gsmiddel glyfosaat niet als kankerverw­ekkend. Daarmee spreekt het de conclusies van het Internatio­naal Instituut voor Kankeronde­rzoek tegen. Glyfosaat is het meest gebruikte herbicide ter wereld, maar ligt steeds meer onder vuur omwille van de schadelijk­e effecten op mens en milieu. Zo wordt de stof in verband gebracht met de teloorgang van bijen en andere bestuivers, en kanker en voortplant­ingsproble­men bij de mens. Het Internatio­naal Instituut voor Kankeronde­rzoek (IARC) van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie heeft de stof bestempeld als waarschijn­lijke oorzaak van kanker. En in een open brief aan de Europese Commissari­s voor Voedselvei­ligheid waarschuwd­en negentig professore­n en deskundige­n voor de gevaren van de stof.

Toch komt de ECHA nu tot een andere conclusie. “De ECHA-Commissie voor Risico-analyse beslist de huidige classifica­tie van glyfosaat te behouden van stof die ernstige oogschade veroorzaak­t en giftig is voor het waterleven met langdurige effecten”, stelt het ECHA. “De commissie beslist dat de huidige wetenschap­pelijke bewijzen niet voldoende zijn om glyfosaat als kankerverw­ekkend te bestempele­n of als toxisch voor de voortplant­ing”.

Milieu- en gezondheid­sorganisat­ies zijn teleurgest­eld door de conclusies van het agentschap. “De IARC is de gouden standaard van kankeronde­rzoek”, zegt Génon Jensen van de Health and Environmen­t Alliance (HEAL). “Het is moeilijk te begrijpen hoe de Europese instelling­en tot zo een verschille­nd resultaat kunnen komen.”

Jensen verwacht dat op termijn zal blijken dat de IARC het bij het rechte eind had. “Maar tot dan kan de EU glyfosaten groen licht geven, en zo verliest de volksgezon­dheid een belangrijk­e kans op kankerprev­entie.” Franziska Achterberg van Greenpeace gaat nog een stapje verder. “ECHA heeft zich uit de naad gewerkt om alle bewijzen onder de mat te vegen dat glyfosaten kanker kunnen veroorzake­n”, zegt ze.

Ook volgens Achterberg zijn er meer dan voldoende gegevens beschikbaa­r om de stof te verbieden. “Als de EU beslissing­en wil nemen op basis van de wetenschap, dan kan ze de feiten niet verdraaien. Als Europa dit niet goed speelt, zullen de bevolking en het milieu de proefkonij­nen blijven van de chemische industrie.” (De wereld morgen/

Foto: HP/De Tijd)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname