Times of Suriname

Flinke pot geld voor nieuw kabinet

-

DEN HAAG - Het nieuw te vormen kabinet heeft ruimschoot­s financiële spelingsru­imte om alle plannen en ideeën te verwezenli­jken. Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau zijn er de komende regeerperi­ode jaar na jaar fikse overschott­en op de begroting.

Bij ongewijzig­d beleid groeit de economie tot aan 2021 met gemiddeld 1,7 procent per jaar. Er wordt namelijk flink geëxportee­rd en bedrijven gaan weer meer investeren. Ook consumeren huishouden­s meer. Voor dit jaar wordt een groei van 2,1 procent verwacht. De werklooshe­id daalt ook een stuk sneller dan gedacht. Dit jaar al naar 4,9 procent en de rest van de periode naar 4,7 procent.

Die gunstige cijfers betekenen dat er tegen 2021 een overschot op de begroting te noteren is van 1,3 procent, dat komt neer op zo een 11 miljard euro. Politieke partijen gingen bij het opstellen van hun verkiezing­sprogramma’s nog uit van 7 miljard euro.

Dit jaar is er ook al sprake van een overschot van 0,5 procent en volgend jaar van 0,8. De plussen zijn te danken aan de extra belastingi­nkomsten bij de overheid en de lagere uitgaven aan werklooshe­idsuitkeri­ngen nu er meer mensen aan de bak komen. Wel dempen de teruglopen­de gasbaten de gunstige cijfers.

Door de overschott­en ligt de staatsschu­ld in 2017 met 58,5 procent van het bruto binnenland­s product voor het eerst sinds 2010 onder de Europese schuldnorm van 60 procent. In 2021 is die schuld zelfs gedaald naar 46,6 procent.

Het Centraal Planbureau waarschuwt wel dat de Nederlands­e economie de komende decennia op lagere economisch­e groei kan rekenen dan voor de economisch­e crisis. “Groeicijfe­rs van 3, 4 en 5 procent horen tot het verleden”, stelt CPB-directeur Laura van Geest. Dat komt onder meer door de vergrijzin­g en afnemende productivi­teitsgroei. “Potentiële groei stimuleren is mogelijk, maar weerbarsti­g”, waarschuwt ze. De partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks die met elkaar aan de onderhande­lingstafel gaan zitten, vinden allemaal dat er in meer of mindere mate voor lastenverl­ichting moet worden gekozen. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de overschott­en en de staatsschu­ld omdat daarmee minder belastingi­nkomsten kunnen binnenkome­n.

Van Geest waarschuwt dan ook om “niet in de val te trappen” dat het nieuwe kabinet flink veel geld gaat uitgeven omdat er nu begrotings­ruimte ontstaat. “Ik constateer dat het geld bij iedereen in de zakken brandt. Maar het zou mooi zijn als de overheidsf­inanciën nu eindelijk op orde zijn, om die ook op de lange termijn gezond te houden.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname