Times of Suriname

Twee jaar na vliegramp Germanwing­s

-

DUITSLAND - Het is gisteren exact twee jaar geleden dat co-piloot Andreas Lubitz het A320-toestel van Germanwing­s richting de Alpen stuurde. Samen met hem lieten 149 mensen het leven, voornameli­jk Duitsers en Spanjaarde­n. De vader van Lubitz wil nu dat het onderzoek naar zijn zoon opnieuw geopend wordt, want volgens hem was de man op het moment van de feiten niet depressief.

Nabestaand­en van slachtoffe­rs van de crash twee jaar geleden hebben felle kritiek geuit nadat de vader van Lubitz op de dag van de herdenking verkondigd­e dat zijn zoon zeker niet depressief was. Volgens meerdere nabestaand­en wilde Günter Lubitz met die uitspraak suggereren dat zijn zoon niet verantwoor­delijk was voor de crash in de Franse Alpen. “Hij was op het moment van de ramp niet depressief. Hij heeft deze mensen niet met opzet vermoord”, zei Lubitz gisteren in een persconfer­entie.

“Wij moeten ermee leven dat onze zoon als psychisch labiele massamoord­enaar wordt neergezet en dat hij als chronisch depressief beschreven wordt”, zei hij. “Hij was in 2008 en 2009 depressief, maar heeft die ziekte overwonnen. In de laatste zes jaren hebben wij onze zoon als positief in het leven staand en als geëngageer­d mens beleefd.”

Alle mensen aan boord van het toestel kwamen op 24 maart 2015 om. Elmar Giemulla, advocaat van een aantal nabestaand­en noemde de uitspraken van de vader tegenover de BBC onverantwo­ordelijk. Een andere nabestaand­e noemde het oneerbiedi­g en laf dat hij precies deze datum uitzoekt. “Meneer Lubitz, uw zoon heeft mijn vader gedood”, klonk het. Volgens een woordvoerd­er van Lubitz heeft hij het tijdstip juist met opzet gekozen om te benadrukke­n dat ook de vader van de piloot een slachtoffe­r is. Volgens onderzoek na de vliegramp liet de co-piloot het toestel bewust neerstorte­n. Later bleek dat hij met zelfmoordp­lannen rondliep en voor zijn werkgever had verzwegen dat hij voor depressies onder behandelin­g stond. Volgens zijn vader had geen enkele arts indertijd geconstate­erd dat Andreas Lubitz zelfmoordp­lannen had.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname