Times of Suriname

VS geeft negatief reisadvies voor Frans-Guyana

-

PARAMARIBO – Als gevolg van de grote protestact­ies die zich momenteel voordoen in geheel Frans-Guyana, heeft de Franse politie wegblokkad­es geplaatst op de wegen die leiden naar Brazilië en Suriname. In een reactie op de recente ontwikkeli­ngen heeft de Verenigde Staten van Amerika (VS) afgelopen weekeind een negatief reisadvies uitgebrach­t naar dit land. Amerikaans­e burgers worden geadviseer­d om voorlopig niet af te reizen naar Frans-Guyana.

De US State Department besloot om een negatief reisadvies uit te vaardigen vanwege de potentie van de protestact­ies om gewelddadi­g te worden. Suriname kan naar verluidt slechts in beperkte mate consulaire diensten verlenen in Frans-Guyana.

Afgelopen vrijdag reageerde de Franse overheid in Parijs door een delegatie van hoge functionar­issen van verschille­nde ministerie­s te sturen naar Frans-Guyana. De leiders van de demonstran­ten hebben eerder een uitnodigin­g voor gesprekken in Parijs geweigerd. De protestact­ies hebben FransGuyan­a de afgelopen dagen lamgelegd. De demonstran­ten blokkeerde­n vele wegen waardoor vele winkelzake­n en scholen ook de deuren moesten sluiten. Volgens de mediaberic­hten hebben honderden mensen zich aangeslote­n bij de protestact­ies tegen de stijgende criminalit­eit, het levensonde­rhoud en de slechte kwaliteit van sociale diensten zoals de gezondheid­szorg. De protestact­ies worden naar verluidt grotendeel­s gevoerd door het collectief van 500 broers (‘Collective of 500 Brothers’). “Het collectief eist dat de regering een minister moet afvaardige­n om met hun te onderhande­len”, aldus de woordvoerd­er van het collectief, Ken Saint-Luce.

Gemaskerde demonstran­ten van het collectief stormden op 17 maart een vergaderin­g omtrent biodiversi­teit die gehouden werd in Cayenne, binnen. De demonstran­ten omsingelde­n ook de consulaten van Suriname, Haïti en Guyana op dezelfde dag. Ze eisten dat de Franse regering gevangenen van deze landen meteen moesten deporteren.

De geplande lancering van de Ariane 5 raket die afgelopen dinsdag zou plaatsvind­en vanuit het ruimtestat­ion in Kourou, werd voor onbepaalde uitgesteld vanwege de sociale onrust. De raket heeft een Braziliaan­se en een Zuid-Koreaanse satelliet aan boord. Een Air France-vlucht werd afgelopen donderdag bevolen om terug te keren naar Parijs, nadat het 4 uren eerder was opgestegen. De passagiers kregen te horen dat het vliegtuig terug moest keren vanwege de sociale onrust. Alle vluchten naar Cayenne van regionale luchtvaart­maatschapp­ijen werden afgelopen vrijdag uitgesteld tot nader order.

(www.France24.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname