Times of Suriname

“Ik heb bloei en groei gebracht op Juspol”

-

PARAMARIBO - “Ik heb bloei en groei gebracht op het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol)”, zegt ex-minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Ze vindt het een grote mijlpaal onder haar ministersc­hap dat in oktober vorig jaar werd geïntroduc­eerd dat een verblijfsv­ergunning bij de afdeling Vreemdelin­genzaken (VZ) via de website www.vz.juspol.sr moest geschieden.

Met VZ-online heeft justitie het proces van afhandelin­g van aanvragen voor verblijfsv­ergunninge­n, naturalisa­tie en andere zaken die op de afdeling Vreemdelin­genzaken worden afgehandel­d, gedigitali­seerd en het proces bespoedigd en meer transparan­t gemaakt. Hiermee wil het ministerie de perceptie van corruptie die plaatsvind­t tegengaan.

Voor Van Dijk-Silos is de launch van het Nationaal Mensenrech­teninstitu­ut, dat de functie uiteindeli­jk moet hebben van human rights watchdog, een belangrijk hoogtepunt. “Door een nationaal mensenrech­teninstitu­ut in te stellen wordt er gewaarborg­d dat iedere Surinamer een waarachtig­e beschermin­g heeft tegen schending van hun mensenrech­ten. Mijn beleid was gericht op kwetsbare groepen zoals kinderen en vrouwen, Lesbians, Gays, Bisexuals en Transgende­rs (LGBT), inheemsen, in stamverban­d levende groepen en gedetineer­den dat ze gelijkwaar­dig en menselijk worden behandeld.”

Van Dijk-Silos had reeds als missie uitgestipp­eld om in 2020 een optimale beschermin­g van de rechtsstaa­t te hebben bereikt. Ze installeer­de een werkgroep Lesbians, Gays, Bisexuals en Transgende­rs (LGBT) waarmee haar bedoeling was een traject te beginnen om de awareness van Suriname te vergroten voor deze bijzondere groep. Volgens haar moest in Suriname acceptatie zijn voor deze groep. Om kinderen te beschermen tegen mishandeli­ng en misbruik had zij ook tot haar missie gemaakt om landelijk dit probleem aan te pakken. Daarom opende zij meldpunten in Apoera, Coronie, Paramaribo-Zuid en Brokopondo.

Zij heeft voorts kunnen bewerkstel­ligen dat het gevangenis­wezen nogal zelfstandi­g kan functioner­en, wegens de activiteit­en die zij ontplooien zoals het telen van groenten. De gewezen minister droomde om Justitie en Politie tot het beste ministerie te maken. Ze werkte ook eraan om de backtrack te reguleren, waarover zij reeds gesprekken in het grensdistr­ict had gevoerd.

Van Dijk-Silos zegt verder dat het ministerie ook te maken had met de crisis. Ze kwam toen met een crisisbele­id, waardoor ze meer dan SRD 80 miljoen heeft kunnen besparen. Ze sloot 250 dienstlijn­en en roaming af. Ze zette een grote stap in de richting van het herstructu­reren en reorganise­ren op het ministerie. De ambtenaren van het ministerie moesten volgens haar een mindshift maken. Dat heeft een beetje trager geduurd dan zij het had verwacht. Ze merkt op dat de ambtenaren gewend waren aan de cultuur van passivitei­t. Ze was reeds bezig om onrechtvaa­rdigheden, die haar personeel heeft meegemaakt in hun rechtsposi­tie te corrigeren en recht te trekken. Daarom werkte zij aan een human resource traject op het ministerie.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname