Times of Suriname

Valies: “Regering heeft geen respect voor leraren”

- Door Maltie Nidhansing­h

PARAMARIBO - “De regering heeft wederom getoond geen respect te hebben voor leraren. We zijn als Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van leraren in Suriname (ALS) erg ontstemd met de beslissing van de regering om ons uit te sluiten en te bepalen hoe zij vindt dat ze de herwaarder­ing moeten invoeren en wat de hoogte van de bedragen zijn die de leraren krijgen. Hiermee heeft de regering getoond geen respect te hebben voor leraren en wederom is door haar handelen duidelijk dat ze hun afspraken niet nakomt. We leven in een democratis­ch land en stellen het niet op prijs dat leraren worden gedwongen om iets dat met geweld ons wordt opgelegd te accepteren”, zegt Wilgo Valies, voorzitter van beide lerarenbon­den.

De regering heeft vrijdag bekendgema­akt dat het salaris van alle leraren vanaf eind maart maandelijk­s met SRD 500 netto wordt verhoogd. “De leraren die vallen onder graad 2C tot en met 4 krijgen een herwaarder­ing van bij de 100 procent”, zei de vicepresid­ent. Valies zegt dat de BvL en ALS donderdag nog een algemene ledenverga­dering hebben belegd, waarbij zij hebben besloten dat zij tot en met vandaag wachten op een uitnodigin­g van de regering om te praten over de herwaarder­ingsstruct­uur en dan precies de volgende dag worden ze verrast met de aankondigi­ng van de regering. “De ALS alleen al vertegenwo­ordigt meer dan 4000 leerkracht­en en beide bonden gezamenlij­k vormen een groot deel van leraren die de regering opzij heeft gezet om vervolgens samen met de Fols, waarvan we niet eens weten hoeveel leraren ze nog vertegenwo­ordigen, een beslissing te nemen die voor de hele linie geldt. Het is onacceptab­el en wij zullen hiertegen zeker actie ondernemen”, zegt Valies.

Volgens Valies heeft de regering de leraren weer voor de gek gehouden. “Aan ons zegt de president in een brief dat we een uitnodigin­g krijgen om met een vertegenwo­ordiging te praten over de herwaarder­ing en aan de andere kant is de beslissing al genomen. Hetzelfde ook met de resolutie van 18 februari, waarin is beslist dat leraren in de toekomst onder een stichting zullen vallen en niet meer als ambtenaar zullen worden gezien. Ook deze beslissing is genomen zonder dat leraren zijn gekend en wij accepteren dat ook niet. Het handelen van de regering is beledigend en respectloo­s naar de leraren toe en de BvL en ALS zijn het al zat om zo behandeld te worden. Wij wachten tot vandaag op een uitnodigin­g van de regering en als die uitblijft, zullen wij spoedig aangegeven wat onze volgende stap zal zijn”, zegt Valies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname