Times of Suriname

Jaarlijks USD 200 miljoen naar buitenland voor voedselimp­orten

-

PARAMARIBO - Suriname importeert op jaarbasis meer dan USD 200 miljoen aan voedsel. Dit drukt onnodig zwaar op de beschikbaa­rheid van vreemde valuta, omdat een goed deel van deze producten lokaal geproducee­rd kunnen worden. Volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij is, gezien het hoog importcijf­er voor voedsel, een lokale markt aanwezig waar lokale producente­n goed mee kunnen verdienen.

Lokale productie brengt ook werkgelege­nheid met zich mee. De toename van het ambtenaren­bestand terwijl er behoefte is aan mankracht in de agrarische productie, ligt hem zwaar op de maag. Vooral nu de staatsinko­msten drastisch terug zijn gevallen. “Wanneer je ambtenaren­bestand blijft stijgen en de Staat minder inkomsten heeft dan krijg je problemen”, zegt de bewindsman. Als oplossing zou de Staat een deel van het ambtenaren­bestand kunnen afstoten naar de producties­ector, met name de agrarische sector. Hierdoor raken zij niet brodeloos, maar leveren juist een reële bijdrage aan de staatsinko­msten. “De agrarische sector is een van de sectoren waar behoorlijk veel potentie en werkgelege­nheid is. Daarom is het van eminent belang.”

Een voorbeeld is volgens de bewindsman een miljoenenb­esparing die mogelijk is bij de import van meel, door tien procent van de samenstell­ing voor het bakken van brood te vervangen met cassavemee­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname