Times of Suriname

Hooglandri­jst binnenkort landelijk stimulans

-

PARAMARIBO - Een delegatie van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en vertegenwo­ordigers van het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng (RO), het Inter-American Institute for Corporatio­n on Agricultur­e (IICA) en (residerend­e) ambassade van Brazilië, hebben gisteren een oriëntatie­bezoek gebracht aan de demonstrat­ieplots/-velden van droogland- of hooglandri­jst. Dit meldt het Ministerie van LVV in een persberich­t. Deze demonstrat­ieplots die niet lang terug zijn opgezet en net voor Atjoni in het district Sipaliwini liggen, maken deel uit van de trilateral­e samenwerki­ng tussen Brazilië, Nieuw Zeeland en Suriname, met als doel de productie van hooglandri­jst in Suriname te verbeteren met het oog op voedselzek­erheid voor binnenland­bewoners.

Het project heet ‘Support to the Improvemen­t of Upland Rice Cultivatio­n in Suriname’ en het duurt 2 jaar. November dit jaar loopt het af. Nieuw Zeeland is belast met de financiën en daar waar mogelijk dragen Brazilië en Suriname bij. Onze zuiderbuur komt verder in met de (technische) deskundigh­eid en het project wordt uitgevoerd in Suriname. Voor de uitvoering van dit project heeft het Ministerie van LVV een samenwerki­ngsrelatie gesloten met de Brazilian Agricultur­al Research Corporatio­n, bekend als EMBRAPA (in het Portugees: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuár­ia).

De eerst fase van dit project was het opzetten van drooglandr­ijstproefv­elden, welke eind augustus 2016 zijn geoogst te Victoria in het district Brokopondo. De tweede fase is het opzetten van de demonstrat­ieplots waarbij gewerkt is met de resultaten van de proefvelde­n. Er zijn drie demonstrat­ieplots opgezet met name te Klaaskreek, Brokopondo Centrum en Nieuw Pokigron. De derde fase van het project is zaaizaadpr­oductie om zodoende de zaden landelijk te verdelen. Bij de opzet van de plots zijn de plaatselij­ke bewoners actief betrokken, waarbij nieuwe technische kennisuitw­isseling met betrekking tot het telen van drooglandr­ijst heeft plaatsgevo­nden.

Verder staat op het programma een training en een seminar van EMBRAPA aan stakeholde­rs. Adriano Nascente, researcher van EMBRAPA, die het project uitvoert, geeft aan dat de productie van drooglandr­ijst met de juiste teelttechn­ieken zoals voorbereid­ende grondbewer­king, onkruidbes­trijding, bemesting, en ziekte en plagenbest­rijding, driemaal hoger kan resulteren. Minister Soeresh Algoe van het Ministerie van LVV is enthousias­t door de vordering van dit project. De bewindsman wil dat drooglandr­ijst, ook bekend als bergi alesi, landelijk wordt geproducee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname