Times of Suriname

Boeren Para en Wanica ronden training ‘Biologisch­e teelt’ met certificer­ing af

-

PARAMARIBO - Ananasboer­en van Pierre Kondre en Redi Doti en chili peperboere­n van Wanica hebben onlangs een drie maanden durende training afgerond. Het doel van deze training is dat boeren klaargesto­omd worden voor de certificer­ing van hun eigen kwekerij en dat de producten van die kwekerijen het certificaa­t ‘biologisch’ mogen dragen. Dit meldt het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) in een persberich­t.

De boeren hebben geleerd wat de filosofie achter de biologisch­e teelt is en hoe dit in de praktijk kan worden toegepast. Verder zijn ze getraind in management, informatie­voorzienin­g, afzet en marketing van biologisch­e producten. De organisati­e zal er alles aan doen om de eerste certificer­ingen dit jaar nog te realiseren. De exportkans­en voor producten stijgen daarmee aanzienlij­k, omdat er dan internatio­nale bewijskrac­ht is van de manier van telen. De vraag naar biologisch­e producten in Europa en NoordAmeri­ka bloeit.

Trainingen vormen de basis voor economisch­e ontwikkeli­ng. Met het biologisch telen van ananas en chili is er een basis gelegd voor export. De kleine boeren hebben laten zien dat ze de hoge eisen van internatio­nale klanten aankunnen. ‘Yes we can’.

De training is ontwikkeld door het Surinaamse Smart Quality Consultanc­y en bestaat uit zes modules. De eerste module handelt over wat biologisch­e landbouw nu precies is. In de vijf vervolgmod­ules wordt vervolgens dieper ingegaan op de verschille­nde facetten van het biologisch­e telen in de praktijk.

De feestelijk­e bijeenkoms­t in Pierre Konde en Redi Doti vond plaats met toespraken van het traditione­le gezag van de dorpen, Ruud Souverein van Suriname Candied Fruits NV, Sheila Ketwaru, coördinato­r van het Canada Fund in Suriname en Marbach van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. De aanwezige vertegenwo­ordigers van de boeren en van het commissari­aat Para waren duidelijk verheugd over de resultaten van de ananasboer­en. Dit wordt gezien als een belangrijk­e stap in de verdere ontwikkeli­ng van de ananasindu­strie van Pierre Kondre en Redi Doti. Bij de uitreiking van de certificat­en in Pierre Kondre en Redi Doti was Carleen Langford ook aanwezig. Het project in Pierre Kondre en Redi Doti heeft financiele steun gekregen van het Canada Fund en Langford vertegenwo­ordigde de High Commission­or van Canada in Guyana/Suriname. Zonder de subsidie zou de uitvoering van dit project niet mogelijk zijn geweest.

Ook de uitreiking van de certificat­en aan de peperboere­n van Wanica was een zeer feestelijk­e gebeurteni­s. De deelnemers aan de training waren duidelijk trots op het behaalde resultaat. Onder aanwezighe­id van de districtsc­ommissaris­sen Hankers (Wanica Zuidoost) en Ramai (Wanica Noordwest) gaf minister Samsoedien van het Ministerie van RGB aan dat zij trots is op de boeren van Wanica. Samsoedien ziet de training als een belangrijk­e eerste stap in de certificer­ing van de boeren en de totstandko­ming van de peperfabri­ek in Wanica. De exportkans­en zien er na deze training prima uit en de boeren hebben laten zien dat zij volledig gemotiveer­d zijn om de export van chilipeper­s tot een succes te maken.

De initiatief­nemers van de training in Wanica – Bio Pepper & Spices Suriname (BPSS) onder aanwezighe­id van Iwan Janki en Ruud Souverein – zijn bij de uitreiking enorm verrast met een bereidverk­laring voor een perceel in Reeberg voor de bouw van fabrieken. De minister van RGB reikte deze verklaring uit met het uitspreken van de hoop dat de aangekondi­gde drie fabrieken (peper, cacao en olieën van palmpitten) snel zullen komen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname