Times of Suriname

Nederland verliest kansloos in Bulgarije

- Davy Klaassen (r) van Nederland wordt in de gaten gehouden door een tegenstand­er. (Foto: De Telegraaf)

VOETBAL - Het Nederlands elftal heeft zichzelf een zeer slechte dienst bewezen in de kwalificat­iereeks voor het WK 2018 in Rusland. Bulgarije was in Sofia met 2-0 te sterk voor Oranje, dat met name in de eerste helft heel erg zwak en inspiratie­loos speelde. Spas Delev was met twee doelpunten de grote man aan de zijde van de Bulgaren, die Nederland nu voorbij zijn gegaan in de kwalificat­iegroep.

Oranje speelde in het Vasil Levskistad­ion een werkelijk abominabel­e eerste helft. Binnen twintig minuten keek Nederland al tegen een 2-0 achterstan­d aan. Na vijf minuten spelen schatte De Ligt een lange bal vanuit de defensie van Bulgarije volledig verkeerd in. Delev maakte daar dankbaar gebruik van en tikte de bal van dichtbij achter doelman Jeroen Zoet.

Een kwartier later ontdeed Delev zich opnieuw van De Ligt en Martins Indi. De Bulgaarse spits speelde zich vrij op de rand van het strafschop­gebied en schoot van afstand raak. Vervolgens wachtte voor Oranje de opgave om de Bulgaarse muur te slechten. Verder dan een aantal speldenpri­kjes kwam Nederland echter niet.

In de rust greep Blind in door De Ligt en Georgino Wijnaldum naar de kant te halen en te vervangen door debutant Wesley Hoedt en Wesley Sneijder. De intenties van Oranje waren duidelijk en gedurende de tweede helft werd Oranje iets gevaarlijk­er, maar de doelpunten bleven echter uit.

De verliespar­tij in Bulgarije betekende de zevende nederlaag van Blind als bondscoach. De achterstan­d op Zweden, nummer twee in de groep, loopt nu op tot drie punten. Ook Bulgarije, inmiddels in het bezit van negen punten, is Nederland voorbij gegaan in de kwalificat­iegroep. Koploper Frankrijk, dat zes punten meer heeft, is inmiddels helemaal uit beeld verdwenen voor Oranje. (VZ)