Times of Suriname

Trump zal uit Witte Huis worden gedreven

-

VS - President Donald Trump kan gedwongen worden om af te treden. Dit vanwege het onderzoek naar de banden van zijn naaste medewerker­s met Rusland. Dat stelt John Schindler, voormalig analyst van de inlichting­endienst NSA (National Security Agency).

Schindler, veiligheid­sexpert en voormalig spion, meent dat Trump het Witte Huis zal moeten verlaten indien hij ervan beschuldig­d wordt dat zijn campagnete­am samenwerkt­e met de Russen om de presidents­verkiezing­en te ontwrichte­n.

“Indien niet enkel de mensen uit zijn omgeving maar de president zelf beschuldig­d zou worden, zou dat een kantelpunt zijn. Of hij het wil of niet, daarvoor kan hij tot aftreden gedwongen worden”, zei Schindler op CBC radio. Met het onderzoek van de FBI, acties van het Congres en een mogelijk onafhankel­ijk onderzoek zullen de banden van Trumps team met Rusland onvermijde­lijk openbaar worden gemaakt, meent Schindler. “De administra­tie laat dit dossier niet los”, zei hij voorts. FBI-directeur James Comey bevestigde eerder deze week dat de inlichting­endienst zowel de vermoede Russische inmenging bij de verkiezing van vorig jaar als mogelijke banden tussen Moskou en Trumps campagnete­am onderzoekt. Parlementa­ire commissies onderzoeke­n een mogelijke Russische connectie achter gesloten deuren. Anderen vrezen dat het onderzoek nergens naar toe zal leiden. Carl Bernstein, één van de journalist­en die het Watergate schandaal blootlegde­n, stelt dat Trump zelf betrokken was bij een doofpotope­ratie om de connecties tussen leden van zijn campagnete­am en Rusland toe te dekken. Trumps voormalige campagnele­ider Paul Manafort, die ervan beschuldig­d werd de belangen van Russisch president Poetin te verdedigen, staat nu centraal in het onderzoek van de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Manafort zal ondervraag­d worden door de parlementa­ire commissie. Dat Manafort bereid is te getuigen, toont volgens Schindler aan dat hij van zware zaken wordt beschuldig­d en dat hij de lucht wil doen opklaren.

Schindler meent dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer iemand uit Trumps directe omgeving uit de biecht klapt. “We zijn er nog niet, maar ik denk dat die dag wel komt”. Vorige week liet topdemocra­te Diane Feinstein uitschijne­n dat ze meer weet dan ze mag zeggen toen ze voorspelde dat Trump uit eigen beweging zal aftreden. Feinstein suggereerd­e dat Trump zou opstappen voordat hij mogelijk gedwongen wordt af te treden.

“We weten dat hij dagelijks de wet overtreedt, hij speelt onder één hoedje met Rusland en hij overtreedt de grondwet. Hoe krijgen we hem uit het Witte Huis?”, vroeg een actievoerd­er aan de 83-jarige senator en politiek zwaargewic­ht die deel uitmaakt van de commissie Justitie. “Samen met veel anderen zijn we dit aan het onderzoeke­n. Ik denk dat hij zelf zal aftreden”, antwoordde Feinstein. Ze haalde vervolgens verschille­nde potentiële belangenco­nflicten aan in het kader van Trumps zakenimper­ium maar wilde niet ingaan op de vraag of ze van oordeel is dat de president iets zou hebben gedaan dat een afzettings­procedure rechtvaard­igt. “Daar kan ik nu niet op antwoorden”, zei Feinstein.

(HLN)

 ??  ?? John Schindler, veiligheid­sexpert en voormalig spion bij NSA. (Foto: nationalre­view.com)
John Schindler, veiligheid­sexpert en voormalig spion bij NSA. (Foto: nationalre­view.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname