Times of Suriname

Zwanger en misselijk, wat kan je doen?

-

IJzertable­tten

Vooral tijdens de eerste maanden van de zwangersch­ap hebben de meeste vrouwen er last van: misselijkh­eid. Tussen de zestig en tachtig procent van alle zwangere vrouwen is gedurende de eerste vier maanden van de zwangersch­ap geregeld misselijk. Vanaf de vierde maand vermindere­n de misselijkh­eidsklacht­en, al is er een kleine groep die er gedurende de gehele zwangersch­ap last van blijft houden. Wanneer je last hebt van extreme misselijkh­eid, spreekt men van hyeremesis gravidarum. Gelukkig blijft dit de meeste vrouwen bespaard. Wat kan je doen om de misselijkh­eid te vermindere­n?

Gember verlicht maagproble­men en vermindert misselijkh­eid. Het kan dus helpen om bij iedere maaltijd wat gember te gebruiken. Je kan dan denken aan een stukje gemberkoek of een diner met gember. Gember is lekker door nasi en ander Indisch eten bijvoorbee­ld door de saté. Drink ook eens een kopje gemberthee of een glas ginger-ale om de misselijk te vermindere­n.

Naast de pepermunts­noepjes kan je ook kauwgom met pepermunts­maak proberen om de misselijkh­eid te vermindere­n. Veel zwangere vrouwen worden ook misselijk wanneer ze eten ruiken en dat is heel vervelend wanneer je aan het koken bent. Soms kan het helpen om een flesje pepermunto­lie bij de hand te houden.

Af en toe even ruiken aan de pepermunto­lie helpt om invloed van de etenslucht­jes te vermindere­n en hopelijk houdt dit de misselijkh­eid tegen.

Het kan helpen om geregeld wat slokjes te drinken, zodat je in ieder geval wat in je maag hebt. Probeer koffie hierbij te vermijden omdat dit de maag irriteert. Kies liever voor water, thee of bouillon. Om een te vol gevoel na een maaltijd te voorkomen kan je beter niet tijdens de maaltijd drinken, maar drink tussen de maaltijden door.

Vet eten en dan met name de verzadigde vetten uit vet eten kunnen misselijkh­eid veroorzake­n. Vermijd in deze periode dan ook liever de frituur. Soms kunnen volle melkproduc­ten en kaas ook misselijkh­eid veroorzake­n. Veel vrouwen die zwanger zijn, hebben ook last van bloedarmoe­de. Hiervoor krijgen ze vaak ijzertable­tten voorgeschr­even. Het vervelende van ijzertable­tten is dat je er misselijk van wordt. Bespreek dit met de arts of verloskund­ige. Er kan bijvoorbee­ld Losferron voorgeschr­even worden. Dit zijn bruistable­tten en vaak wordt je hier minder misselijk van. Helaas geldt het minder misselijk worden van Losferron niet voor iedereen. Neem de tabletten kort na het eten in. Ook dit kan misselijkh­eid voorkomen.

Ook van foliumzuur is bekend dat sommige zwangere vrouwen hier misselijk van worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om foliumzuur te slikken. Het kan helpen om in plaats van de foliumzuur­tablet een multivitam­ine te nemen met minimaal 400 microgram foliumzuur. Er zijn bij de drogist genoeg multivitam­ines te vinden met in de naam Compleet mama, multi zwanger, puur mama, Elke dag mama, zwangersch­ap of mama fit. Deze kunnen zonder problemen gebruikt worden tijdens de zwangersch­ap. Met een multivitam­ine is het ook niet meer nodig om los extra vitamine D tabletten te slikken. (Mens en Gezondheid/Foto:

cdn.momtricks.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname