Times of Suriname

Oma Kaatje maakt eerste vliegreis

-

De 90-jarige Kaatje Timmerman is dolgelukki­g met het verjaardag­scadeau dat ze van haar kleinkinde­ren kreeg: haar eerste vliegreis. Of ze bang was? Nee hoor, tot ze weer aan de grond staat. “Weet je zeker dat je niet moet plassen?”, vraagt een van de kinderen plagend aan zijn moeder. Nee, schudt Kaatje Timmerman vastberade­n. De 90-jarige oogt heel rustig, zoals ze daar zit op het terras van vliegveld Midden-Zeeland, maar schijn bedriegt. “Dit is heel wat anders dan wachten op een bus”, verzucht ze, om vervolgens in lachen uit te barsten.

Onbewust was het Kaatje zelf die aanstuurde op haar cadeau. De Goese woont in een aanleunwon­ing van woonzorgce­ntrum Rehoboth en toen daar vorig jaar een rondvlucht werd verloot, wilde Kaatje die dolgraag winnen. “Mijn buurvrouw had me enthousias­t gemaakt. Zij had bij Midden-Zeeland gevlogen en zou het zo weer doen.”

Helaas voor Kaatje ging de prijs aan haar neus voorbij. Teleurgest­eld vertelde ze aan haar kinderen dat een oude dame de rondvlucht had gewonnen. Verbaasd hoorden de kinderen het verhaal aan, want zij wisten niet dat hun moeder zo graag eens wilde vliegen. Sterker nog, in het verleden had Kaatje met haar man een rondvlucht kunnen maken, maar toen bedankte ze vriendelij­k en liet ze één van de kinderen meegaan. “Vroeger hoefde dat vliegen voor mij niet zo, maar door de verhalen van mijn buurvrouw ben ik van gedachten veranderd.” Terwijl Kaatje zich er bij neerlegde dat ze waarschijn­lijk nooit zou vliegen, stelde de familie alles in het werk om haar alsnog die rondvlucht te bezorgen. Een week geleden, op haar negentigst­e verjaardag, kreeg Kaatje het goede nieuws te horen. En nu is het dan zo ver. Kaatje staat op uit haar stoel en geeft twee van haar kinderen een arm. Begeleid door haar familie loopt ze naar het grasveld waar ‘haar’ vliegtuig staat te wachten. Koptelefoo­n op, gordel om en dan is het tijd om te vertrekken. Achter het hek zwaait jong en oud haar uit. Een klein uur later staat de familie weer bij het hek, deze keer om hun moeder en oma met applaus te onthalen na haar eerste vliegreis. Met een glimlach van oor tot oor komt Kaatje het vliegtuig uit. Ze heeft Zierikzee gezien, de Zeelandbru­g en het Goese Meer. “Het was geweldig. Ik ben geen moment bang geweest”, zegt ze. Eenmaal terug op het terras is Kaatje wat stil; ze moet de boel even laten bezinken. Zodra het vliegtuig nog eens vertrekt, ditmaal met een aantal van haar kleinkinde­ren erin, schrikt Kaatje op. Ze slaat haar handen voor haar mond en roept: “Ging ik ook zo hard?!”, om vervolgens weer met een brede grijns neer te zijgen in haar stoel.

(Bron/ Foto: AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname