Times of Suriname

Vals persberich­t CBvS in omloop

-

PARAMARIBO - Uit onderzoek van de krant blijkt dat een bericht dat gisteren via Whatsapp en Facebook werd verstuurd absoluut verzonnen is. Het persberich­t zou valselijk afkomstig zijn van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met daarin vermeld wisselkoer­sen voor de Amerikaans­e dollar die niet kloppen.

In het circuleren­de bericht werd aangeven dat er unificatie van de wisselkoer­s op de valutamark­t zal plaatsvind­en met als gevolg dat de koersen voor de Amerikaans­e dollar enorm zullen stijgen. De verzender doet voorkomen alsof het om een persberich­t van de centrale bank gaat en stelt dat de verkoopkoe­rs van de Amerikaans­e munt SRD 9,35 en de aankoopkoe­rs SRD 9,25 is.

De aanpassing van de koersen zouden na een intensief overleg met de regering zijn genomen. Het gaat hier echter om een valselijk bericht dat via Facebook en Whatsapp werd verstuurd. De moederbank geeft in een persberich­t aan dat dergelijke kwaadaardi­ge berichten haar ook bereikt hebben. Deze berichten, die met name via social media worden verspreid geven aan dat de koersen voor vreemde valuta een stijgende lijn vertonen en dat de CBvS achter deze aanpassing zou staan. De CBvS wenst met stellighei­d te benadrukke­n dat deze berichten van elke waarheid zijn ontbloot.

De koersen die dagelijks door de monetaire autoriteit worden gepublicee­rd, komen tot stand door rapportage van de handelsban­ken en de cambio’s. Zij doen opgave van de door hen gehanteerd­e koersen bij de transactie­s van de dag, aan de hand waarvan de CBvS tot een gemiddelde koers komt en die publiceert.

(Lees verder op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname