Times of Suriname

Bedrijven vloeien personeel af wegens betalingsa­chterstand overheid

-

PARAMARIBO - Het bewakingsb­edrijf Paramaribo Security is vanwege een betalingsa­chterstand van de overheid genoodzaak­t zeker vijfenzeve­ntig werkers te ontslaan. “Ik heb geen houvast meer en zit helemaal klem. Ik kan de werkers niet betalen”, zegt een verontrust­e Krish Badal, eigenaar van het bewakingsb­edrijf, aan de krant.

Het bedrijf verleent diensten aan het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en is bijkans achttien maanden niet door de overheid uitbetaald. Ook schoonmaak- en bewakingsb­edrijven vloeien vanwege deze situatie al enige tijd personeel af, omdat ze geen salarissen meer kunnen uitbetalen.

Badal legt uit dat de bedrijven hebben moeten voorfinanc­ieren. Doordat de overheid steeds beloftes doet en maar niet over de brug komt, hebben bedrijven nu het punt bereikt in te krimpen en andere zijn zelfs failliet geraakt. De directeur zegt dat hij het zag aankomen. Hij heeft zijn personeel moeten vragen om uit te kijken naar een andere baan.

De werkers hebben bij parlements­leden de situatie aangekaart in de hoop dat er een oplossing gezocht zou worden. Eigenaren van de bedrijven hebben ook parlements­voorzitter Jennifer Geerlings Simons inzage gegeven zodat zij haar invloed aanwendt. “Echter is er geen veranderin­g gekomen in de situatie en is er nu geen andere keus dan personeel naar huis te sturen”, zegt Badal. De contracten van 2017 zijn niet getekend. “We weten niet waarvoor we werken. Badal zegt dat de situatie zo nijpend is dat hij het personeel niet in een keer, maar in kavels het salaris over maart zal uitbetalen. Het personeel is niet te spreken over deze situatie. “De gemoederen zijn verhit, maar ik heb geen andere keus.” Het ministerie heeft van het bedrijf een schrijven ontvangen waarin staat dat Paramaribo Security per 1 april de dienstverl­ening stopt. Bij het Ministerie van Arbeid is al ontslagver­gunning aangevraag­d. MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname