Times of Suriname

LBB viert Wereld Bossendag in

-

NICKERIE - In het kader van Wereld Bossendag op 21 maart heeft de dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB), van het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) op 24 maart een educatieve trip georganise­erd naar het Multi Use Management Area (MUMA) Bigi Pan. In samenspraa­k met de directie van het Pedagogisc­h Instituut Nickerie (PIN), heeft de afdeling Educatie en Voorlichti­ng van LBB, een groep studenten van de examenklas, een geheel verzorgde trip met een overnachti­ng in het gebied aangeboden.

Het doel van de trip was om de studenten meer informatie te verschaffe­n over de mangrovebo­ssen in het Bigi Pan-gebied. Chef Educatie en Voorlichti­ng van LBB, Ashok Pherai, vertelt aan de krant dat mangrove- en parwabosse­n beschermd zijn en ook behoren tot onze bossen. Hij voegt eraan toe dat het weliswaar andersoort­ige bossen zijn. “Vanwege het feit dat deze bossen wereldwijd op een heel snel tempo worden bedreigd door vernietigi­ng, met al hun ecosysteme­n en hun biodiversi­teit, willen wij de mangrovebo­ssen beschermen”, vertelt Pherai. Hij zegt dat deze studenten, aankomende leerkracht­en, de informatie die zij zullen krijgen, later verder kunnen delen met hun pupillen.

De groep van twintig studenten onder leiding van Pherai, Kaminie Tajib-Rakimoen, beleidsadv­iseur bij RGB, en overige begeleider­s vertrokken zaterdagmi­ddag omstreeks 14.00 uur richting Bigi Pan. Er werd overnacht in het kamp van LBB in het gebied. Na aankomst werd er gelunched, de hangmatten werden gebonden en wie het nodig vond kon een beetje rusten. Daar kwam echter niets van terecht want de meeste studenten gingen vissen vangen. In plaats van vissen vingen ze alleen maar srieka’s (krabbesoor­t) waar ze zichtbaar heel veel plezier aan hadden. In de late middag kregen zij een sightseein­g in het gebied waarbij zij naar de mangrovebo­ssen gingen. Tijdens de rondleidin­g in het gebied hebben ze meer informatie gehad over de mangrovebo­ssen. Ze kregen informatie over wat de ecologisch­e functies zijn van de bossen en wat ze betekenen voor de wereld, vooral met de klimaatver­andering. In de avond werd ook nog een presentati­e gehouden door Pherai en andere medewerker­s van RGB over mangrovebo­ssen. De trip werd afgesloten met een prijsvraag over de mangrovebo­ssen. De trip is volgens Pherai geslaagd. LBB organiseer­t volgens Pherai elk jaar met Wereld Bossendag een educatieve trip met studenten naar een bosrijk gebied.

Volgens Tajib-Rakimoen was de trip een succes. Ze benadrukt dat het gaat om de overdracht van kennis waarbij vooral het belang van mangrove als beschermbo­s voor Suriname niet uit het oog mag worden verloren. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname