Times of Suriname

Haagse jihadverda­chte vrijgespro­ken

-

DEN HAAG - Een 28-jarige Haagse jihadiste is gisteren vrijgespro­ken van poging tot deelname aan een terroristi­sche organisati­e en het voorbereid­en van moord en doodslag met een terroristi­sch oogmerk.

Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor twee weken geleden achttien maanden cel, waarvan zes voorwaarde­lijk.

Volgens de rechtbank Den Haag, zitting houdend in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, bestaan wel aanwijzing­en dat de Haagse de radicale ideologie aanhing en van plan was naar het strijdgebi­ed in Irak en Syrië af te reizen. Het overtuigen­de bewijs daarvoor ontbreekt echter. Haar verweer dat ze een huwelijksr­eis met haar Belgische man naar Turkije wilde maken, had wel die “uiterlijke schijn”, aldus het vonnis. Zowel de heen- als een terugreis waren geboekt en voor de duur van de trip was inderdaad een hotel in Turkije geboekt.

Bij aankomst in Istanbul werd haar de toegang tot het land verboden. Bij terugkeer in Nederland werd zij vervolgens aangehoude­n. De rechtbank ziet wel sterke aanwijzing­en dat haar man wilde doorreizen naar Syrië of Irak om deel te nemen aan de gewapende jihadstrij­d. Hij zit in België vast en wordt daar vervolgd.

Er is geen bewijs dat de vrouw van zijn plannen op de hoogte was. Zij wist volgens de rechtbank evenmin dat de man in België al getrouwd was en twee kinderen heeft. De twee sloten een islamitisc­h huwelijk zonder tussenkoms­t van een ambtenaar van de burgerlijk­e stand.

De vrouw liet tevens een testament achter, waarin ze haar familie om vergiffeni­s vroeg. Dat hield volgens de Haagse geen verband met een eventuele reis naar Syrië of Irak. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname