Times of Suriname

Roep om cameratoez­icht in bos tegen dumpen drugsafval

-

BRABANT - Boswachter­s pleiten voor cameratoez­icht nu het dumpen van drugsafval in de buitengebi­eden wéér is toegenomen.

Uit cijfers van de politie blijkt dat er vorig jaar in Brabant op 177 plekken drugsafval is gevonden, zeventien meer dan het jaar daarvoor. Het meeste afval wordt achtergela­ten op openbare plekken in de buitengebi­eden, zoals parkeerpla­atsen en verlaten wegen. Dit zijn volgens boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap dé hotspots voor drugscrimi­nelen. Hij pleit voor camera’s op die locaties. “Ze rijden ’s nachts langs, dumpen gauw hun vaten en gaan verder. De buitengebi­eden zijn een vrijplaats geworden. Je ziet dat in de grote stad goede resultaten worden geboekt met bewakingsc­amera’s. Waarom komen ze niet in de buitengebi­eden?”

De Jonge heeft zijn werkterrei­n bij de Brabantse Wal, een van de ergste dumpgebied­en. Dat door cameratoez­icht het probleem wordt verplaatst, gelooft hij niet. “Het spul wordt in de buurt geproducee­rd en ook aan vervoer van chemisch afval zitten risico’s,” aldus de boswachter. “Die lui gaan er geen uren mee rondrijden. Ze zoeken niet zo snel een ander bos op.” Sjaak Smits, boswachter bij Staatsbosb­eheer BrabantOos­t, sluit zich aan bij zijn collega. Volgens hem is het opruimen van drugsafval door instanties inmiddels een routineklu­s, zo vaak komt het voor. “Camera’s zijn privacygev­oelig, maar in goed overleg met politie en justitie zou dit toch een oplossing kunnen zijn.”

De drugsafval­dump is natuurbesc­hermingsor­ganisaties al veel langer een doorn in het oog. Natuurmonu­menten ziet het aantal incidenten met vergiftigd­e roofvogels en vernielde dassenburc­hten door drugsafval toenemen. Daarnaast kost het ook veel geld want de terreineig­enaar draait op voor de kosten van het verwijdere­n van het afval en eventueel afgraven van de bodem. Dit loopt al snel in de duizenden euro’s. Via een subsidiefo­nds betaalt het rijk een deel van de kosten. Natuurmonu­menten laat weten dat camera’s preventief kunnen helpen om criminelen te weren. Maar het is volgens de organisati­e niet dé oplossing van het probleem. Extra toezicht - een roep die al langer klinkt - zou dat wel kunnen zijn. Maar daar hangt een prijskaart­je aan. “We zien het liefst versterkin­g van het toezicht in het buitengebi­ed en betere samenwerki­ng tussen instanties,” zegt woordvoerd­er Dieuwertje Penders.

“De aanpak van drugsafval valt niet onder de groene boa’s (buitengewo­on opsporings­ambtenaren). Zij zijn de ogen en oren in het veld. Maar de politie is nodig voor de opsporing van de daders. Bovendien is het aantal boa’s ook afgenomen. Een paar jaar geleden waren er nog 800 boa’s in Nederland. Nu zijn er nog maar 500 over. Bij Natuurmonu­menten werken nog 80 boa’s, waarvan een derde vrijwillig. Het komt voor dat er maar één handhaver is op duizenden hectares.” De gemeente Bergen op Zoom heeft ook zorgen over de drugsdump en onderzoekt met verschille­nde partijen, zoals de politie, provincie en waterschap­pen, naar een oplossing. Of dat camera’s zijn, is de vraag. “Ons buitengebi­ed is zo ontzettend groot. Wil je alles in beeld brengen dan moeten er ontzettend veel camera’s opgehangen worden. Het onderwerp heeft in elk geval onze volle aandacht,” aldus een woordvoerd­er.

Als boswachter Smits iets verdachts ziet, noteert hij het kenteken en belt 112. “De politie doet wat ze kan en is altijd snel ter plaatse”, zegt Smits. “Maar eigenlijk zou er gewoon veel meer gesurveill­eerd moeten worden. In de tussentijd proberen we als natuurbehe­erders in elk geval goed met de politie samen te werken.” (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname