Times of Suriname

Leerkracht basisschoo­l eist zelfde salaris als docent voortgezet onderwijs

-

AMSTERDAM Leerkracht­en op de basisschoo­l willen evenveel verdienen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs met een tweedegraa­ds lesbevoegd­heid. Ze willen dat daar in het regeerakko­ord geld voor wordt vrijgemaak­t. Dat kost 1,8 miljard euro per jaar, nog los van maatregele­n tegen de werkdruk.

De Facebookgr­oep PO in Actie, gevolgd door bijna dertigduiz­end docenten in het primair onderwijs (PO), heeft het initiatief genomen voor een manifest voor meer loon en minder werkdruk. De gemeenscha­ppelijke oproep aan het nieuw te vormen kabinet wordt vandaag onderteken­d door zowel vakbonden als werkgevers.

“Het salarisver­schil kan oplopen tot vele honderden euro’s per maand”, zegt Thijs Roovers van PO in Actie. “Terwijl je voor beide sectoren een hbo-opleiding moet afronden.” Roovers, zelf leerkracht op een basisschoo­l in Amsterdam, zegt dat docenten hun vak niet kiezen voor het geld, maar vanwege hun betrokkenh­eid bij kinderen. Roovers: “Er is heel veel verborgen kapitaal. Leerkracht­en gaan ‘s avonds nog naar voorstelli­ngen met hun klas, ze komen op hun vrije dag toch even naar school. Dat zegt iets over de mentalitei­t. Maar daar moet wel een eerlijk salaris tegenover staan.”

Steun komt er van de PORaad, de koepel van schoolbest­uren in het basisonder­wijs. “Hogere salarissen zijn broodnodig om het lerarenvak aantrekkel­ijk te maken”, zegt voorzitter Rinda den Besten. “In 2025 verwachten we een tekort van tienduizen­d leraren op de basisschoo­l.”

Den Besten vindt dit hét moment om de politiek aan te spreken. “De miljarden voor onderwijs vlogen ons de afgelopen weken om de oren. Daarvan moet nu ook een deel naar de lerarensal­arissen gaan en naar lagere werkdruk.” De Algemene Onderwijsv­akbond (AOb) vraagt al jaren om betere salarissen in het primair onderwijs, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen. “De salarissen moeten omhoog en de werkdruk omlaag. Dat is helaas geen nieuw geluid. Het onderwijs zit al zes jaar op de nullijn. Dat is schrijnend.” Er doet zich volgens de AOBvoorzit­ter ‘iets unieks’ voor: “Werkgevers en werknemers zijn het hierover eens”, zegt Verheggen. “Maar ik maak me grote zorgen over het mogelijk nieuwe kabinet. D66 heeft het imago van onderwijsp­artij, maar ik hoor ze weinig over werkdruk of salarissen. Bij de VVD gaat het alleen over prestatieb­eloning. Dat heeft geen effect, zo is internatio­naal aangetoond. Wat het CDA wil, weet ik niet zo goed.”

De Facebookgr­oep PO in Actie wil desnoods staken als de eisen niet worden ingewillig­d. De vakbond is daar echter terughoude­nd in. Verheggen: “29 duizen vind-ik-leuks op Facebook betekent nog niet 29 duizend mensen op het Malieveld.” (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname